Play ponuda

SUD U SPLITU ODBIO ZAHTJEV NINE KULUZ: / Mali Cesare ipak mora biti vraćen ocu u Italiju

Image
Foto: PIXELL/YouTube

Odlukom sutkinje Općinskog suda u Splitu, odbačen je zahtjev Nine Kuluz za izmjenom odluke kojom je prije pet godina naloženo da njezin sin Cesare Avenati mora biti vraćen ocu u Italiju.

7.9.2017.
8:54
PIXELL/YouTube
Play ponuda

Riječ je o slučaju koji je u više navrata digao splitsku, ali i hrvatsku javnost na noge, te još jednoj sudskoj odluci u nizu prema kojoj bi mali Cesare trebao biti vraćen ocu Alesandru Avenatiju nakon što ga je majka 2011. godine odvela sa sobom iz Italije.

Image
NET.HR DOZNAJE: /

Ništa od odgode ovrhe malog Cesarea, majka Nina Kuluz mora ga predati njegovom ocu u Italiju

Image
NET.HR DOZNAJE: /

Ništa od odgode ovrhe malog Cesarea, majka Nina Kuluz mora ga predati njegovom ocu u Italiju

Preostaje joj pravo žalbe višem sudu

Sutkinja je procijenila kako nema zakonske osnove prema kojoj bi se mogao podnijeti i razmatrati zahtjev Nine Kuluz koja, pak, ima pravo žalbe višem sudu i sigurno će ga iskoristiti, piše Slobodna Dalmacija.

Prva sudska odluka vezana uz ovaj slučaj donesena je na Sudu za maloljetnike u Torinu koji je roditeljima dao zajedničko skrbništvo, ali uz uvjet da dječak ostane na očevoj adresi gdje je živio od rođenja. Majka je imala pravo svakodnevno boraviti s dječakom te ga svaki drugi tjedan odvesti na svoju adresu. Međutim, nakon što je prilikom jednog odlaska u Hrvatsku pobjegla sa sinom u BiH, na Općinskom sudu u Splitu pokrenut je postupak sukladno Haškoj konvenciji. Tada je sutkinja odbila zahtjev za povratkom dječaka, no Županijski sud u Splitu izmijenio je tu odluku i odredio da se 2012. godine Cesare mora vratiti u Italiju.

Na temelju te pravomoćne presude zatražena je predaja, odnosno ovrha djeteta, no majka je u to vrijeme bila s Cesareom u bijegu. Predala se potkraj prošle godine kada su oboje došli u Split.

shimmer fallback
shimmer fallback

Sudovi odbili majčin zahtjev, čak i Ustavnu tužbu

Potom je u dva navrata zatražena i ishođena odgoda predaje dječaka ocu, no sljedeća dva zahtjeva Nine Kuluz za odgodom odbijena su na Općinskom sudu u Splitu i Županijskom sudu u Zagrebu. nakon toga je odbijena i njezina Ustavna tužba.

Predaja, odnosno ovrha dječaka trebala je biti provedena koncem lipnja ove godine, no odgođena je iz formalnih razloga. U međuvremenu je odgođeno još jedno ročište, kako bi se proučila opsežna dokumentacija, da bi na kraju Općinski sud u Splitu zahtjev odbio kao nedopušten jer prema Haškoj konvenciji ne postoji takav pravni lijek, piše Slobodna Dalmacija.

Mali Cesare početkom ovog tjedna krenuo je u drugi razred osnovne škole, a uskoro će napuniti osam godina.

Play ponuda
Play ponuda