KREĆE ROK ZA ŽALBU

DONESENA ODLUKA: Samo Ivici Todoriću određen istražni zatvor, svi ostali osumnjičeni pušteni na slobodu

Nakon četiri sata rasprave, ročište je prekinuto,ali i ubrzo nastavljeno. Ukupno je trajalo šest sati, a odluka Suda je, po mnogima, neočekivana.

NOVO 20:30 – Ivicu Todorića u ovom trenutku sumnjiči se za milijardu kuna nezakonite dobiti. Iz perspektive tužiteljstva on još bjegunac, a smatraju kako imaju dovoljno dokumentaciju protiv njega.


19:44 – Na ročištu na Županijskom sudu u Zagrebu odlučeno je da svi osumnjičeni u aferi Agrokor idu na slobodu, osim Ivice Todorića. Njemu je određen istražni zatvor.

‘Nema mjera sigurnosti, nema kućnog pritvora, a po meni, nema tu ni nekog velikog postupka, ali o tom potom’, rekao je odvjetnik Piruške Canjuge, Anto Nobilo.

Odvjetnički tim Ivice Todorića predvođen Jadrankom Sloković i Čedom Prodanovićem, poručio je kako im je drago zbog odluke vezane za ostale osumnjičene, a što se njih tiče, oni će nastaviti poduzimati pravne radnje, prvenstveno misleći na podnošenje žalbe za koju imaju rok od tri dana.


19:30 – Rasprava je, s kraćim prekidom, trajala šest sati i trenutno se čeka odluka. Odvjetnici privedenih stigli su na Sud.


17:45 – Kako se doznaje na Sudu, odluka istražnom zatvoru bit će objavljena u 19:30.


16:20 – Sudsko ročište za određivanje istražnog zatvora osumnjičenima u aferi Agrokor prekinuto je, i to iz nesvakidašnjeg razloga. Kako doznajemo, tužiteljstvo nije precizno obrazložilo razloge, niti je obrani predalo pismeni zahtjev, u kojem traže ostanak osumnjičenika u Remetincu kako ne bi utjecali na predložene svjedoke.

Naime, u pismenom prijedlogu za određivanje istražnog zatvora, koji je samo pročitan na ročištu, tužiteljstvo je navelo tek kako su predloženi svjedoci u bliskim prijateljskim i poslovnim vezama s okrivljenicima. Međutim, kad su branitelji tražili da im se to detaljnije obrazloži, tužitelji su u usmenoj argumentaciji počeli navoditi razloge koje ranije nisu pobrojili u pisanom zahtjevu.

Među argumentima obrane bila je činjenica da bez obzira na te poslovne i prijateljske veze okrivljenici u posljednjih šest mjeseci, koliko traju izvidi, evidentno nisu pokušavali utjecati ni na koga od mogućih svjedoka.

Sada, nakon četverostane rasprave ročište je prekinuto i očekuje se da tužiteljstvo i napismeno formalizira i detaljizira svoj zahtjev za određivanjem istražnog zatvora osumnjičenima.

Ovakva situacija, tvrde gotovo svi uključeni u proces, do sada u sudskoj praksi nije viđena. Nastavak ročišta predviđen je za 16.30 sati.

Obrana traži da se okrivljenima ne odredi istražni zatvor već eventualno mjera opreza zabrane kontaktiranja sa svjedocima ili alternativno kućni pritvor.


Nešto prije podneva 12 uhićenih u slučaju Agrokor dovedeni su na zagrebački Županijski sud, gdje bi sudac istrage trebao odlučiti o zahtjevu da se svima, kao i nedostupnima Ivici, Anti i Ivanu Todoriću odredi istražni zatvor, a njihovi odvjetnici najavljuju da će predložiti određivanje zamjenskih blažih mjera.

U prvom redu se radi o zabrani pristupa svjedocima, s obzirom na to da je tužiteljstvo kao glavni razlog pritvaranja navelo upravo opasnost od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, vještake i sudionike postupka.

Fran Olujić, jedan od odvjetnika Ante Todorića, izjavio je novinarima da će njegov klijent sutra stići u Hrvatsku.

JOŠ NIJE KRAJ UHIĆENJIMA? Istraga ide u tri smjera, milijarde iz Agrokora trošile su se na luksuz i podmirenje kockarskih dugova

“U stalnom smo kontaktu sa svojim klijentom. Krenuo je za Hrvatsku i stići će sutra”, tvrdi Olujić.

Ova Olujićeva izjava iznenadila je okupljene novinare jer je još jutros drugi Todorićev odvjetnik Rajko Čogurić bio prilično neodređen po tom pitanju.

“On se polako sprema, pitanje je samo hoće li doći sutra ili prekosutra. Krenuo je. Do kraja tjedna će biti ovdje”, rekao je prije samo nekoliko sati Čogurić.

Odvjetnik Piruške Canjuge, Anto Nobilo, kazao je da će sucu istrage uz zabranu pristupa svjedocima predložiti i mjeru zabrane napuštanja doma te da će s obzirom na nedavne izmjene zakona pokušati mijenjati postojeću praksu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr