SUD ODBACIO ŽALBE / Saucha i tajnica idu u zatvor, moraju vratiti i gotovo milijun kuna koje su 'popalili' u aferi dnevnice

Image
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Vrhovni sud odbio je žalbe njih oboje na presudu zagrebačkoga Županijskoga suda u aferi dnevnice, a presuda iz 2020. godine sada je postala pravomoćna

21.3.2023.
16:50
Patrik Macek / Pixsell
Play logo

Tomislav Saucha, bivši predstojnik Ureda predsjednika Vlade u mandatu Zorana Milanovića te tajnica u Vladi Sandra Zeljko morat će ići u zatvor tri odnosno četiri i pol godine, javlja Jutarnji list.

Kako neslužbeno doznaju, Vrhovni sud odbio je žalbe njih oboje na presudu zagrebačkoga Županijskoga suda u aferi dnevnice, a presuda iz 2020. godine sada je postala pravomoćna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o slučaju iz 2017. godine kada je državna revizija otkrila kako je za vrijeme tada bivše Vlade SDP-a isplaćen pozamašni iznos od oko 307.000 kuna za službena putovanja savjetnika predsjednika Vlade, a koja nisu bila pokrivena pratećom dokumentacijom.

Ubrzo su se javili sami savjetnici rekavši kako na tim putovanjima uopće nisu bili. Nakon izvida koje su provodili USKOK i policija, za zloporabe s dnevnicama uhićen je Saucha, koji je bio predstojnik kabineta premijera u vrijeme SDP-ove Vlade te mu je određen jednomjesečni istražni zatvor.

Istraga proširena na tajnicu

Kada je izašao iz istražnoga zatvora Saucha je sam istražio da je fiktivnih putovanja bilo i nakon njegova odlaska iz Vlade, odnosno i u mandatima premijera Tihomira Oreškovića i nakon toga i Andreja Plenkovića, a temeljem njegove prijave istraga je proširena i na tajnicu Sandru Zeljko, koja je sa Sauchom radila u Uredu premijera, a tamo je nastavila raditi nakon što su Saucha i Milanović napustili Banske dvore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epilog istrage je da su oboje optuženi za 590.098 kuna dnevnica plaćenih u razdoblju Vlade Zorana Milanovića, a Zeljko sama za još 349.763 kuna dnevnica plaćenih u vrijeme narednih dviju Vlada, Oreškovićeve i Plenkovićeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Image
ZAVRŠNE RIJEČI NA SUĐENJU ZA AFERU 'DNEVNICE'; Uskok: /

'Saucha je naložio, a Zeljko sastavila lažne putne naloge. Novac su podijelili'

Image
ZAVRŠNE RIJEČI NA SUĐENJU ZA AFERU 'DNEVNICE'; Uskok: /

'Saucha je naložio, a Zeljko sastavila lažne putne naloge. Novac su podijelili'

Izrečene su im petogodišnje mjere zabrane obavljanja državne dužnosti, odnosno službe, a oboje moraju vratiti i ilegalno pribavljenu imovinsku korist od gotovo milijun kuna, s time da 590.098 moraju platiti solidarno, a 349.000 samo Zeljko.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo