SUCI I DRŽAVNI ODVJETNICI VIŠE NEMAJU ŠTO SKRIVATI: / Njihove će imovinske kartice biti javno dostupne

Cilj izmjena Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću i o Državnom sudbenom vijeću imovinske kartice pravosudnih dužnosnika izjednačene su s onima državnih dužnosnika te će biti javno dostupne,

11.12.2019.
14:39
Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Izmjenama Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću i o Državnom sudbenom vijeću uklanjaju se tehničke prepreke za objavu imovinskih kartica sudaca i državnih odvjetnika, istaknuto je u srijedu u saborskoj raspravi u kojoj je oporba izrazila sumnju da će one doista i biti objavljene.

Objavljivanje kartica na čekanju zbog GDPR-a

"Cilj izmjena je da se pravosudni dužnosnici dovedu u istu razinu s državnim dužnosnicima u pogledu objave imovinske kartice. Uklonjene su poteškoće povezane sa zaštitom osobnih podataka i imovinske kartice pravosudnih dužnosnika poredane su s dužnosničkim i bit će dostupne po istom principu", kazao je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović.

Cilj je povećati transparentnost i povjerenje građana u pravosudni sustav, istaknula je Marija Jelkovac (HDZ) pojasnivši kako objava imovinskih kartica sudaca dosad nije zaživjela jer se počela primjenjivati EU uredba o zaštiti osobnih podataka zbog čega je trebalo uskladiti zakone.

Oporba misli da je to mrtvo slovo na papiru

Miro Bulj (Most) međutim ne vjeruje da će suci i državni odvjetnici uopće htjeti dostaviti imovinske kartice. "Ne vjerujem da će ti ljudi uopće to dostaviti s obzirom na stanje u pravosuđu", kazao je. I Peđa Grbin (SDP) pita hoće li zakon ostati samo mrtvo slovo na papiru ili će zaživjeti u praksi.

"Ni dosad nije postajala zapreka za objavu imovinskih kartica pravosudnih dužnosnika a Državno sudbeno vijeće se protiv toga borilo rukama i nogama i tražilo svaki zarez da to izbjegne", kazao je Grbin pitajući na koji se način misli obvezati DSV da svoju zakonom propisanu zadaću doista i obavi.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali