STUDENTI OGORČENI ZBOG NEISPLAĆENIH STIPENDIJA: / 'Trebaju nam na početku godine, a ne na kraju!'

Studenti diljem Hrvatske ogorčeni su jer još uvijek nisu objavljeni konačni rezultati natječaja za stipendiju niti su im iste isplaćene.

4.5.2016.
15:55
PIXSELL, Goran Kovacic
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"A što vi mislite koliko mi znači ova stipendija kada mi oba roditelja ne rade. Imam sreću što studiram fakultet uz koji mogu raditi, pa zaradim mjesečno iznos s kojim mogu dogurati od 1. do 1. u mjesecu. I bilo bi lijepo dobiti stipendiju i imati financijsku sigurnost", kazala je studentica iz Splita Matea Brajković za Net.hr.

Matea dodaje kako su većina njih dobitnici državne stipendije E kategorije koja se dodjeljuje za loše financijsko stanje.

Dosadašnja praksa

"Ove godine mi čekamo konačne rezultate već mjesec dana i to nas je najviše razljutilo", kazala nam je Mateja i objasnila kako je do sada bila praksa da nakon privremenih vrlo brzo dođu konačni rezultati, a oni bi dobili stipendije dok bi se žalbe obrađivale.

Smatra kako ovaj princip isplate nije održiv.

"Stipendija nam treba odmah na početku godine, a ne na kraju", poručuje Matea.

Ministarstvo je natječaj za stipendije raspisalo 18. siječnja, gotovo tri mjeseca nakon početka akademske godine. Budući da ove stipendije znače puno studenima koji su slabijeg imovinskog stanja postavlja se pitanje kako da se financiraju za vrijeme dok traje natječaj i sastavljanje lista?

MZOS se ispričava studentima i roditeljima

"Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta raspisalo je javni Natječaj za dodjeljivanje minimalno 5000 državnih stipendija redovitim studentima visokih učilišta u RH, studentima s invaliditetom i studentima bez odgovarajuće roditeljske skrbi poslijediplomskih sveučilišnih studija za 2016. godinu 18. siječnja 2016. godine i dopunu Natječaja objavljenog 18. siječnja 2016. godine, 19. siječnja 2016. godine", stoji u odgovoru MZOS-a iz kojeg napominju kako isplata "neće značajnije kasniti u odnosu na prošlu godinu kada je isplata bila 13. svibnja". Također se i ispričavaju studentima i njihovim roditeljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Navode kako je rok za prijavu na natječaj bio 12. veljače te da je u navedeno vrijeme raspisan zbog postupka izmjena i dopuna prijedloga Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju te procedure javne rasprave i objave Pravilnika u Narodnim novinama.

"Naime, javna rasprava o Nacrtu prijedloga Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju otvorena je 20. studenoga 2015. godine, a Pravilnik je objavljen u Narodnim novinama, broj 134, 11. prosinca 2015. te je na snagu stupio 19. prosinca 2015. godine.

Na Natječaj za dodjelu državnih stipendija za 2016. godinu studenti su se prijavljivali elektroničkim obrascem te je u sustavu webObrasci završeno ukupno 11.510 prijava u E kategoriji, u D1 bilo je 341 završena prijava i u P 1 završena prijava. Ministarstvo je zaprimilo i urudžbiralo ukupno 9736 prijava u E kategoriji, 243 prijave u D-1 kategoriji, 1 prijavu u P kategoriji i 18 prijava bez propisanih obrazaca", stoji u obrazloženju MZOS-a.

552 prigovora

Navode i kako su privremeni rezultati objavljeni 8. travnja te da su stigla ukupno 552 prigovora koji su razmotreni i obrađeni.

"Po završetku bodovanja i konačnoj kontrolnoj provjeri krenulo se u sastavljanje liste kandidata za svaku kategoriju državne stipendije kojima je prihvaćen prigovor te ukupne i konačne liste dobitnika za svaku kategoriju državne stipendije na temelju rezultata natječaja i prihvaćenih prigovora", odgovaraju iz MZOS-a i dodaju da su rang-liste dobitnika pripremljene za potpisivanje te će biti objavljene na stranicama Ministarstva sljedećeg tjedna.

Na kraju zaključuju da je kašnjenje s isplatom stipendija uzrokovano:

- Procedurom donošenja Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju

- Privremenim financiranjem za 2016. godinu jer nismo imali informaciju o ukupno predviđenim financijskim sredstvima za 2016. godinu, a samim time i o broju planiranih stipendija

- Produljenjem roka dostave podataka za studente izvan RH zbog prikupljanja podataka o prihodima u 2015. zbog čega smo rok za dostavu dokumentacije produljili do 31. ožujka

- Velikim brojem pristiglih prigovora na privremene rezultate natječaja što je utjecalo na produljenje procedure donošenja odluke.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali