ANALIZA MREŽE MLADIH

STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE UZ RAD: Skupa i nepoticajna mjera s uglavnom negativnim učincima

Stručno osoposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa (SOR) uvedeno krajem 2010. godine za kratko je vrijeme postalo ključnom mjerom aktivne politike zapošljavanja u Hrvatskoj.

Učinke te mjere analizirala je Mreža mladih Hrvatske te došla, kako piše Glas Slavonije, do dva zaključka.

Skup poticaj čiji su učinci dvojbeni

“Prvo, SOR je u vrlo kratkom vremenu postao ključnom mjerom aktivne politike zapošljavanja u Hrvatskoj. Naime, dok je 2011. na SOR otpadalo oko 13 posto novouključenih korisnika, u 2014. taj se udio popeo na 50 posto, da bi se 2015. zadržao na vrlo visokih 45 posto. Drugo, 2014. primjetno je oštro smanjenje broja novouključenih korisnika mjera aktivne politike zapošljavanja u odnosu na 2013. (za više od 33 posto). To se smanjenje gotovo uopće ne odražava na broj novouključenih korisnika SOR-a koji ostaje približno jednak onom prethodne godine. U rekordnoj 2015. ponovno je prisutna značajna ekspanzija SOR-a – tridesetak posto novouključenih korisnika više u odnosu na 2014”, stoji u analizi Mreže mladih Hrvatske.

Mreža mladih Hrvatske također zaključuje da je, u odnosu na druge aktivne mjere zapošljavanja, riječ o relativno skupom poticaju, čiji su učinci na zapošljavanje u odnosu na usporedive mjere u najmanju ruku dvojbeni te da ta mjera osim smanjivanja razine radničkih i socijalnih prava strukturno može djelovati nepoticajno za provedbu reformi u javnoj i državnoj upravi.

SPLIĆANKA OGORČENA: “Očito je da se bez veze ne može ni do stručnog osposobljavanja”

Ne pridonosi konkurentnosti ekonomije

“SOR nipošto ne može djelovati poticajno jer poslodavcima uz minimalan trošak omogućava godinu dana testiranja novih radnika u koje prethodno nisu direktno ulagali. Može se opravdano tvrditi kako je to dobro za pojedinačne poslodavce, ali je vrlo upitno u kojoj je mjeri to dobro za konkurentnost cjelokupne ekonomije. Argumenti pokazuju kako je bilanca mogućih strukturnih učinaka SOR-a zasad uglavnom negativna”, stoji u analizi.

Ipak, ta je mjera u kratkom roku postala okosnicom aktivne politike zapošljavanja u Hrvatskoj.

NOVI ŠOK ZA MLADE NA STRUČNOM OSPOSOBLJAVANJU: Moraju potpisati aneks ugovora…

pxl_121109_582

Korisnici mjere većinom zadovoljni

Agencija Ipsos provela je istraživanje o tome koliko je SOR u praksi dobra ili loša mjera, a rezultati govore da je čak 85 posto anketiranih korisnika mjere ocijenilo da su imali odgovarajuću podršku mentora, a 75 posto ih je zadovoljno njegovim/njezinim radom.

Više od 80 posto korisnika navelo je da su obavljali značajne poslove u struci tijekom SOR-a, dok je velika većina onih koji su bili u mogućnosti polagati državni/stručni ispit to i učinila nakon izlaska iz mjere – njih oko 90 posto. Korisnici SOR-a svoje su iskustvo sudjelovanja na skali od 1 do 5 ocijenili srednjom ocjenom 3,58.

PORAZNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Čak 70 posto studenata želi otići raditi i živjeti u inozemstvo

Naknada povećana s 1.600 na 2.400 kuna

Ova mjera isprva je bila ograničena na osobe koje su bile dužne polagati stručni/državni ili majstorski ispit, u dobi do 25 (ako su završile srednjoškolsko obrazovanje) i do 29 godina života (ako su završile visokoškolsko obrazovanje) te koje imaju manje od šest mjeseci radnog staža.

Godine 2012. ciljana je skupina proširena na osobe koje nisu u obvezi polagati stručni ispit, a prijavljene su u evidenciju nezaposlenih najmanje 90 dana te imaju manje od godinu dana radnog staža. Iste godine izmjenama zakona uvjet dužine prijave na evidenciju smanjen je na minimalno 30 dana, a uvjet količine radnog staža u zvanju za koje su se osobe obrazovale produžen je na godinu dana.

Mjesečna novčana naknada za korisnike u siječnju 2015. povećana je s 1.600 na 2.400 kuna, a od srpnja 2013. godine financira se i trošak prijevoza korisnika u maksimalnom iznosu do 1.000 kuna. Tijekom stručnog osposobljavanja korisnicima se uplaćuju doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

STRUČNA ANALIZA: Negativne strane Mrsićevog zapošljavanja

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr