KAO U VRIJEME HLADNOG RATA

STRUČNJAK ZABRINUT ZA SIGURNOST CJEPIVA: ‘Rat koji se vodi za otkriće podsjeća na utrku tko će prvi doći na Mjesec’

‘Hrvatski pristup ni do sada nije bio politikantski već smo se pokazali kao ozbiljna država i ozbiljan subjekt međunarodne zajednice u ovoj epidemiološkoj situaciji’

Gordan Akrap iz Instituta za istraživanje hibridnih ratovanja rekao je za N1 kako smatra da su odluke zemalja koje su Hrvatsku stavile na crvenu listu prije svega epidemiološke. Međutims, dodaje da je glavni problem što je Europska unija to prepustila članicama i nema jedinstven pristup.

Sumnja da će Hrvatska odgovarati na ove mjere kada naši građani budu odlazili na skijanje jer nam pristup ni do sada nije bio politikantski već smo se pokazali kao „ozbiljna država i ozbiljan subjekt međunarodne zajednice“ u ovoj epidemiološkoj situaciji.

ĐIKIĆ OTKRIO VIŠE O VELIKOJ STUDIJI KOJA BI NAM MOGLA DONIJETI CJEPIVO: ‘Imaju impresivne tomografske slike cijelih SARSCoV-2 viriona’

KOLIKE SU ŠANSE DA VAS POGODI NAJTEŽI OBLIK COVIDA-19? Stručnjakinja otkrila ključni faktor koji povećava rizik od smrti

Rat za otkriće cjepiva

Prema Akrapu, pravi je problem rat koji se vodi za otkriće cjepiva. „Podsjeća na hladni rat, utrku u naoružanju i svemirskom programu. Pitanje o tome tko će prvi imati učinkovito cjepivo, podsjeća na utrku tko će prvi doći na Mjesec, a sve je nauštrb kvalitete“, upozorava.

Kao veliku opasnost navodi i brojne dezinformacije koje se šire oko cjepiva i koronavirusa. „I u SAD-u, pokazalo je istraživanje, više od 60 posto republikanaca i 20 posto demokrata vjeruje da Bill Gates koristi cjepivo za čipiranje ljudi“, upozorio je.

Dodao je da u Hrvatskoj te informacije nisu toliko izražene, iako i kod nas postoji određeni broj javnih osoba koje govore u prilog teorijama urote, a lako izrečene izjave mogu imati izrazito štetne posljedice.

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr