OPREZNO S HRANOM

STRUČNJAK UPOZORAVA NA OPASNU BAKTERIJU: ‘Nema je samo u mesu i jajima već i u čokoladi, a tamo je neuništiva’

Prošlog tjedna Ministarstvo poljoprivrede objavilo je informaciju o povlačenju s tržišta bijele čokolade Katy s kokosom koja se proizvodi u Poljskoj, a u Hrvatskoj prodaje na policama Kauflanda, jer je u pojednim pakiranjima pronađena salmonela.

Mnoge je zbunila vijest da salmonela može biti prisutna i u čokoladi, a ne samo u jajima ili mesu, osobito pilećem, gdje je dosad najčešće bila otkrivana. Bakterija salmonele, naime, može biti prisutna i u drugim proizvodima poput voća i povrća. Na suhim površinama može preživjeti i do mjesec dana, a na vlažnima i do tri mjeseca.

PANIKA ZBOG SALMONELE U VRTIĆU, ZARAŽENA SU DJECA: ‘Jednostavno ne znamo kako se osmero mališana zarazilo’

Čokolada kontaminirana preko mlijeka u prahu ili jaja?

“Mogu samo pretpostaviti da je čokolada kontaminirana ili preko mlijeka u prahu, ili jaja, ako su korištena u proizvodnji. Ako sirovina nije dobro termički obrađena, salmonela u njoj ostaje, dok laboratorijske analize s kojima neki proizvod dolazi na tržište nisu rađene za svaku tu pošiljku, već samo po nekoliko puta godišnje. Bez obzira na visoke standarde koje EU traži od proizvođača hrane, čini se da sustav zakazuje, jer se štedi na najjeftinijim kontrolama – onim mikrobiološkim”, kazao je za Novi list stručnjak za sigurnost hrane Marijan Katalenić.

I dok je salmonelu u mesu ili jajima moguće posve uništiti termičkom obradom već na 60 stupnjeva Celzijevih, u čokoladi se ne može uništiti, pa će onaj tko ju konzumira sasvim sigurno nastradati.

Netko otporan će, tvrdi Katalenić, možda i izbjeći zarazu salmonelom, no njoj su svakako podložna djeca, stariji ljudi, kronični bolesnici, rizična su skupina i trudnice.

SALMONELA NIJE NAJGORE ŠTO MOŽETE NAĆI U HRANI… Uvozni odojci tretiraju se klorom!?

Zbog hiperprodukcije hrane trpi kontrola

Simptomi salmoneloze javljaju se 12 do 36 sati nakon konzumacije zaražene hrane, a bolest traje od dva do sedam ili više dana. Smrtnost je jako mala, ali moguća, ako zbog proljeva i povraćanja organizam posve dehidrira. Stoga je uputno, naročito ljeti, ne konzumirati svježa jaja, a prije njihovog kuhanja ili pečenja nije na odmet pod mlazom tople vode i deterdžentom oprati ih izvana, budući da se bakterija uglavnom i nalazi na ljusci.

Novi list piše kako se događaju i velikli propusti u sustavu kontrole, kao u nedavnom slučaju kada je u Njemačkoj s tržišta povučeno više milijuna jaja porijeklom iz Belgije jer je u njima pronađen povećan udio fipronila – insekticida koji se koristi za suzbijanje muha i krpelja i koji je zabranjen u proizvodnji hrane.

“Događa se, posebno u Poljskoj od ulaska u EU, hipeprodukcija hrane, zbog čega trpi kontrola i sigurnost potrošača”, kazao je Katalenić.

‘BJEŽITE KAO OD KUGE’: Stručnjak za trovanje hranom otkiva kojih šest namirnica ne bi pojeo ni za živu glavu

 

Povratak na Net.hr