ZAŠTO SE NEKE HRVATICE BOJE CIJEPLJENJA? / Stručnjak razbio mit da cjepivo uzrokuje neplodnost: 'Mladim ženama itekako ima smisla cijepiti iz jednog razloga'

U pozadini ove teorije je istina da su sisavci, dakle i ljudi, prije više od dvadeset milijuna godina upravo od virusa dobili gen koji je važan za njihovu plodnost.

19.7.2021.
17:16
Shutterstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U Splitsko-dalmatinskoj županiji situacija s koronavirusom nije dobra, a ova županija u nedjelju je prijavila pedesetak novozaraženih, gotovo polovicu od ukupnog broja na razini države, piše tportal.

Nedavno je objavljeno da se oko 70 posto novih slučajeva odnosi na delta-varijantu koronavirusa.

"Bez sumnje se radi o delta-soju, koji se osobito brzo širi među mlađom populacijom, a tu je i velik broj turista. Mlađe osobe obično nemaju teže simptome i najčešće se radi tek o temperaturi i stanju sličnom prehladi, no oni dolaze u kontakt sa starijima i virus se tako širi kućanstvima. Posve je jasno: što su brojke veće, veća je vjerojatnost da će se teški simptomi pojaviti i među mladima. To je naprosto stvar statistike", kazala je Željka Karin za tportal.

Masovna okupljanja okidač za širenje zaraze?

Većem broju zaraza mogla bi kumovati i masovna okupljanja na području Splitsko-dalmatinske županije. Primjerice, u Đardinu je ove subote organizirana Parada ponosa, na kojoj se okupljanje strogo kontroliralo na početku, no kada je povorka krenula u šetnju centrom grada u manje kontroliranim uvjetima, broj ljudi je narastao. U Sinju pak je održan koncert Marka Perkovića Thompsona s oko pet tisuća posjetitelja. Za ulaz na koncert trebalo je imati covid-potvrde, a za one koji ih nisu posjedovali pred ulazima je organizirano brzo testiranje za samo deset kuna.

Raširena teorija zavjere o neplodnosti

U toj županiji zabrinjavajuća je i procijepljenost, koja je dosta niska, a jedan od razloga zašto se žene ne žele cijepiti jest jako raširena teorija da bi cjepivo moglo ugroziti plodnost.

Prof. dr. sc. Ivo Ivić, specijalist infektolog i predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split za Slobodnu Dalmaciju kazao je kako su slične lažne optužbe pratile i brojna druga cjepiva.

"Četvrtina mladih žena u Velikoj Britaniji odbija cjepivo protiv COVID-a zbog straha od neplodnosti. Drugačije nije drugdje u svijetu, pa ni u Hrvatskoj. Slične lažne optužbe pratile su i cjepivo protiv virusa dječje paralize, a nedavno i cjepivo protiv HPV virusa koji uzrokuje rak vrata maternice. Prava istina je da cjepivo protiv COVID-a ne utječe na plodnost. Naime, tijekom kliničkih ispitivanja cjepiva, u trećoj fazi, zapaženo je se da broj trudnoća u žena koje su cijepljenje isti kao i u necijepljenih žena. Štoviše, cijepljene i necijepljene ispitanice nisu se razlikovale ni u broju pobačaja. Pametnome dosta!", rekao je prof. Ivić.

U pozadini ove teorije je istina da su sisavci, dakle i ljudi, prije više od dvadeset milijuna godina upravo od virusa dobili gen koji je važan za njihovu plodnost. I to je samo jedan od mnogih korisnih gena koje smo tijekom evolucije preuzeli od virusa, pojašnjava Ivić odakle se stvorila ova konstrukcija.

"Upravo taj gen je odgovoran za stvaranje posebnog proteina (syncytin-1) koji djeluje na stanice posteljice tako da se one povežu u jedinstvenu funkcionalnu cjelinu nazvanu sincicij. Sincicij je taj koji omogućava život i razvoj ploda. Da nije tako možda bismo se još uvijek rađali iz jajeta, slično čudnovatom kljunašu", pojašnjava.

Priča o neplodnosti neutemeljena je konstrukcija

"Istina je da su ova dva proteina vrlo različita te da zbog različitosti ova dva proteina, protutijela koja nastaju protiv S-proteina ne djeluju na Syncytin-1 i ne mogu uzrokovati neplodnost", kaže Ivić.

"S-protein u cjepivu je isti onaj S-protein kojeg prirodno ima korona virus. Stoga su i protutijela protiv S-proteina koja nastaju nakon cijepljenja ista kao i ona koja nastaju u prirodnoj infekciji tijekom COVID-a", veli nadalje ovaj stručnjak, koji kaže da se logički treba zapitati kako je moguće da u ovoj epidemiji COVID-a nismo doživjeli epidemiju neplodnosti i prije nego je započelo cijepljenje?

"Pa zato jer je priča o neplodnosti neutemeljena konstrukcija... mladim ženama itekako ima smisla cijepiti se ako ne žele buduću trudnoću ugroziti COVID-om", zaključuje.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali