BLIŽI SE SEZONA GRIPE / Stručnjaci očekuju veći broj oboljelih i upozorili: 'Cijepljenje je posebno važno za šećeraše'

Image

U sklopu kampanje 'Reagiram i preveniram' u Zagrebu održana akcija mjerenja šećera u krvi, tlaka, indeksa tjelesne mase, pregleda spirometrije i savjetovanja građana, usmjerena na zaštitu od respiratornih bolesti, primarno, protiv gripe i pneumokoka koji uzrokuje upalu pluća

12.11.2022.
14:23
Play logo

U povodu tri Svjetska dana - šećerne bolesti, pneumonije i KOPB-a liječnici su u subotu u Zagrebu naglasili važnost cijepljenja protiv gripe i pneumokoka, upozorivši da oboljeli od šećerne bolesti koji dobiju gripu mogu završiti na hospitalizaciji, čak i umrijeti.

Po posljednjim podacima u Hrvatskoj je registrirano više 337 tisuća oboljelih od šećerne bolesti, a još oko 200 tisuća ljudi ni ne zna da u sebi nosi tu bolest pa se može reći da u Hrvatskoj ima više od pola milijuna oboljelih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga je u sklopu kampanje "Reagiram i preveniram" u Zagrebu održana akcija mjerenja šećera u krvi, tlaka, indeksa tjelesne mase, pregleda spirometrije i savjetovanja građana, usmjerena na zaštitu od respiratornih bolesti, primarno, protiv gripe i pneumokoka koji uzrokuje upalu pluća.

Image
I SIMPTOMI SE MIJENJAJU /

Gripa, korona ili tek prehlada? Sve tri bolesti postaju sve češće, evo kako ih razlikovati

Image
I SIMPTOMI SE MIJENJAJU /

Gripa, korona ili tek prehlada? Sve tri bolesti postaju sve češće, evo kako ih razlikovati

Fatalno za zdravlje

Predstojnik Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac Dario Rahelić naglasio je pritom važnost preventivnih pregleda i zaštite cijepljenjem u vrijeme respiratornih bolesti. Rahelić, koji je i predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma upozorio je da osobe sa šećernom bolešću koje dobiju gripu ili upalu pluća mogu završiti na hospitalizaciji, nerijetko na respiratoru ili sa smrtnih ishodom.

"Osobe sa šećernom bolešću nerijetko misle da su gripa i upala pluća neka obična 'prehladica' i da će to samo od sebe proći, ali nisu svjesni koliko mogu biti fatalne za njihovo zdravlje", upozorila je i predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga Zrinka Mach.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci su naglasili i važnost zaštite od pneumonije, posebice kod osoba koje su u povećanom riziku, a to su oni s kroničnim bolestima, kao i onkološki bolesnici. Od pneumonije godišnje u svijetu umre preko 2,5 milijuna ljudi, među kojima je preko 20 posto djece mlađe od 15 godina dok preko 60 posto čine osobe starije od 50 godina. Stoga je doista bitna prevencija u obliku cijepljenja i protiv gripe i pneumokoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se veći broj oboljelih od gripe

Infektolog s Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević rekao je da je kod njih zasad stanje pod kontrolom jer nema velikog broja hospitaliziranih, ali da su tijekom cijele godine hospitalizirani bolesnici od nekih respiratornih infekcija.

Play logo

Prema posljednjim podacima njemačkog Instituta Robert Koch, krajem listopada zabilježen je veći broj oboljelih od gripe u Njemačkoj. "S obzirom na ove podatke, kao i one iz Australije gdje je gripa uranila više od mjesec dana, idućih tjedana očekujemo vrlo vjerojatno i veći broj oboljelih od gripe u Hrvatskoj", rekao je predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva pri HLZ Miroslav Venus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručio je da je preporuka, posebice za osobe u povećanom riziku da se istodobno cijepe protiv gripe i pneumokoka.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo