VRUĆA TEMA

POJEDINCI IZ VLADE STALNO SPOMINJU ‘HIBRIDNI RAT U HRVATSKOJ’: Stručnjaci objasnili o čemu se točno radi i što se njime pokušava postići

Što je hibridni rat i vodi li se on i u Hrvatskoj tema je večerašnje emisije Otvoreno o kojoj su raspravljali Robert Kopal, državni tajnik u MUP-u, Vlatko Cvrtila stručnjak za sigurnost, dekan Veleučilišta VERN, Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnost i obrambenu politiku te Krešimir Macan, komunikacijski stručnjak i Vladin savjetnik za medije i jedan od prvih suradnika premijera Plenkovića.

Državni tajnik u MUP-u, Robert Kopal istaknuo je kako hibridnog rata, globalno gledano, ima jako puno te kako hibridni rat ima više definicija.

‘Za jedne je hibridni rat koncept koji zbog ostvarenja političkih, ekonomskih ili nekih drugih ciljeva, koristeći propagandu dezinformacija, ekonomski utjecaj, hakerske napade pokušavate ostvariti te ciljeve. Prema nekim drugima to je osmišljena, nadzirana, centralizirana aktivnost koji može biti ili otvorni ili prikriveni s kombinacijom vojnog ili nevojnog djelovanja. Mogli bismo reći da je hibridni rat specijalni rat plus internet’, kazao je Kopal.

Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnost i obrambenu politiku, kazao je kako je smisao takvog ratovanja voditi dezinformacijske sustave i stvoriti dezinformacije u ciljanom objektu, proširiti određene sumnje i to kroz dezinformacije laži i poluistine koje se protežu kroz medijski prostor kako bi ostvarili neke od ih ciljeva. To se može raditi kroz obavještajne organizacije, internetske sutave i slično.

‘Ako stvorite nesigurnost možete ostvariti interese koje možda bez toga ne bi mogli ostvariti. Kako to da Ruska federacija u malu Hrvatsku poslala vrhunskog ambasadora Azimova, očito je da veleposlanik odrađuje jako dobar posao’, istaknuo je Ogorec.

‘Pojam je kombinacija različitog djelovanja koje mi sad opisujemo kao neku vrstu ratovanja da bi se pojačao dojam, a najsličniji je nekadašnjem specijalnom ratu koji se odvijao u doba Hladnog rata’, kazao je Vlatko Cvrtila te dodao kako se takvo provođenje danas kombinira i vojnim i nevojnim djelovanjem.

‘U današnjem kontekstu sve je manje vremena da se vijesti provjeravaju jer ih ima hrpa, stoga dobijete ovakvo hibridno djelovanje, ne hibridni rat već je tu na djelu hibridno djelovanje’, dodao je Cvrtila.

Krešimir Macan smatra da ljudima ovakav koncept nije jasan jer da im je jasno ne bi mogao na njih utjecati, lako bi ga prepoznavali i na njega bi utjecali.

‘Ovakav način ratovanja sličan je onom specijalnom ratu kojeg smo imali početkom devedesetih. Prisjetimo se operacije ‘Opera’ koja je imala cilj dezinformirati protivnika, da se potvrdi priča o Hrvatskoj državi, to su bile metode koje su imale cilj dezinformirati’, kazao je Macan.

Kazao je kako političari u posljednje vrijeme sve češće koriste pojam ‘hibridni rat’ jer je to ‘pomodno’.

Ubrzo su se dotaknuli teme Agrokora i lažnih informacija koje su bile plasirane u medijima oko posrnulog koncerna.

Povratak na Net.hr