Razvoj projekata u Zagrebu

STRUČNI I USPJEŠNI: Povukli milijune iz fondova, a olakšavaju drugima život

Zagrebački FER-ovci razvijaju brojne projekte pomoću kojih pomažu drugima. Riječ je o projektima vrijednima milijune, a koje naši stručnjaci povlače iz europskih fondova.

Profesori i studenti zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva za svoje su istraživačke ideje dosad privukli milijune iz europskih fondova. Riječ je o projektima kojima drugima olakšavaju život, kojima ujedno razvijaju ono što je mnogima znanstvena fantastika, piše Dnevnik.hr.

Među njima je, primjerice, robotski sustav pratioc ronioca koji pomaže pri navigaciji pod vodom jer ondje ne postoji GPS. Projet je to težak milijune, a za njegovo ostvarenje ekipa FER-a ima i bazen. Hvale vrijedan uspjeh postiže i tim mladih FER-ovaca koji sa stručnjacima s Edukacijskog rehabilitacijskog fakulteta razvija aplikacije za djecu sa složenim komunikacijskim potrebama.

“Mi smo u prošlom projektu uspjeli razviti 20 aplikacija za tablete, imamo više od 25.000 dohvata tih aplikacija, svaki dan više od 60 nove djece skine te aplikacije”, rekao je koordinator aktivnosti na FER-u, Vedran Podobnik dok njegov kolega Ivan Slivar pokazuje aplikaciju pomoću koje dijete osobi koja ga čuva može reći da je, primjerice, gladno.

Projekt Multi sklad pomaže roditeljima i djeci

Više od milijun kuna iz europskog socijalnog fonda povukli su za projekt Multi sklad. U poludnevnim boravcima na fakultetu, stručnjaci će brinuti za djetetov razvoj i dijagnostiku, a roditelji koji inače sve svoje snage ulažu u razvoj djeteta koje odstupa u razvoju za svojim vršnjacima, imat će više vremena.

I državni proračun godinama zapostavlja razvoj znanosti. Unatoč tome ovakvi primjeri osvjetljavaju hrvatski obraz na svjetskoj znanstvenoj sceni, piše Dnevnik.hr

BRUXELLES POMAŽE: Hrvatskoj odobreno 16,4 millijuna eura iz kriznih fondova

NOVI MINISTAR SE ZAKLINJE: “Neka mi se osuše obje ruke ako zaboravim na Slavoniju”

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr