U nacrtu prijedloga Zakona o prometu, o kojemu traje rasprava sa zainteresiranom javnošću do 27. travnja, navodi se kako će vozači i instruktori vožnje koji su tri puta pravomoćno kažnjeni zato što su vozili pijani morati na izvanredni liječnički pregled.

Zatim, za nova se vozila ukida nulti tehnički pregled i prvi će biti nakon dvije godine, a izuzetak čine vozila hitne pomoći, taksi-vozila, teretnjaci i kombiji, koji će na tehnički morati nakon godine.

Policija će imati pravo uzeti tablice s automobila ako je vozaču istekla prometna dozvola dulje od dva tjedna, piše Večernji list.

Vozaču koji u roku od dvije godine skupi 12 negativnih bodova dozvola će se poništiti i sljedeće dvije godine neće moći ponovno polagati vozački. Za mlade će vozače zakon biti još stroži, pa poništavanje dozvole slijedi nakon devet negativnih prekršajnih bodova prikupljenih u dvije godine.

Osobu koju policija ulovi da je vozila prije nego što je imala pravo ponovno polagati platit će od 5 do 15 tisuća kuna kazne ili završiti u zatvoru na dva mjeseca.

Prigovaranje sindikata umirovljenika uspjelo

Nakon što se Sindikat umirovljenika pobunio na odluku Ministarstva unutarnjih poslova da se uvede obaveza liječničkog pregleda za vozače starije od 65 godina, MUP je od toga odustao.

Tako se u nacrtu prijedloga zakona navodi da će pri produljenju valjanosti vozačke dozvole na obavezan liječnički morati oni s navršenih 70 i više godine.

Svi stari negativni bodovi se brišu

‘PREMA OVOME, VOZIT ĆE DOK NE UBIJU NEKOGA’: Prometni stručnjak analizira novi zakon

Prekršitelji u prometu koji su do stupanja na snagu novog zakona već prikupili negativnih bodova mogu odahnuti jer će ti bodovi biti obrisani. Nove odredbe o negativnim bodovima počet će se primjenjivati tek od 1. rujna ove godine.

Od 1. siječnja sljedeće godine bit će lakše otvoriti autoškolu, a ukinut će se i minimalna cijena koju kandidat plaća za vozača, što bi trebalo dovesti do pojeftinjenja.

Ova je odredba izazvala negodovanje vlasnika autoškola, ali mora biti uvrštena u zakon jer je riječ o usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom Europske unije. Iz istog se razloga ukida i gorespomenuti obavezan nulti tehnički pregled za nova vozila.