banner

MENTALNO STANJE HRVATA

‘STROŽE MJERE NISU RJEŠENJE’; Stručnjak prizore iz Arene smatra opasnim: ‘Te slike podižu razinu tjeskobe i straha, a to je plodno tlo za…’

‘Pratite upute Stožera. Jedino praćenje zapovjedne linije i discipline mogu dovesti do poboljšanja situacije’, govori psihijatar Herman Vukušić te napominje kako su građani srednje životne dobi veoma disciplinirani te se stoga ne slaže se s konstatacijom da se građani ne pridržavaju mjera

Psihijatar Herman Vukušić u Novom danu N1 televizije govorio je o mentalnom zdravlju Hrvata za vrijeme epidemije koronavirusa.

Kaže kako se u Hrvatskoj primjećuje porast poremećaja tjeskobe, depresije, porast potrošnje lijekova, osobito anksiolitika i antidepresiva.

‘MISLILA SAM DA SE NEĆU IZVUĆI’; Ispovijest žene koja je preboljela Covid: ‘Posljedice su ostale, više ne mogu raditi kao medicinska sestra…’

KASNI OBJAVA NOVIH BROJKI: Neslužbeno, imamo više od 1400 novozaraženih; u Zagrebu veliki pad – 211 novih slučajeva; ‘Ni meni nije jasno…’

“Povodom nemilog događaja koji se prije dva tjedna desio na Markovom trgu, rekao sam da možda ne bi ni desio da nemamo ovakvu situaciju u društvu – općeg porasta tjeskobe. To je kao zakon spojenih posuda. Skretali smo pažnju da ćemo u uvjetima izolacije imati takav efekt. Ventil za takve situacije, koje su posljedice pridržavanja mjera u smislu smanjenja kontakata i životnih sloboda, dovode do ovakvih situacija. Teško je reći što se konkretno može napraviti. Svjedoci da u nekoliko europskih zemalja izbijaju opći neredi zbog strožih mjera”, kazao je ugledni psihijatar koji drži da javnost iritiraju kontradiktorne poruke nekih članova stožera, ali i znanstvenika.

Dr. Herman VukušićFoto: Robert Anić/PIXSELL

“Neki znanstvenici koji su često u javnosti, prepiru se putem medija na temu pandemije i podataka, a izgleda kao da rješavaju svoje privatne sukobe. Izgledaju mi poput predsjednika i premijera. Ne shvaćaju da takvo negiranje tvrdnji dodatno potiče strah u naciji i nepovjerenje u institucije sustava”, upozorava psihijatar Vukušić.

‘Treba naciju podsjećati, ali ne i plašiti’

Smatra da je situacija teška ali da treba imati strpljenja te da bi ponovno pooštravanje mjera dovelo bi do negativnih socijalnih trendova.

“Pratite upute Stožera. Jedino praćenje zapovjedne linije i discipline mogu dovesti do poboljšanja situacije”, govori te napominje kako su građani srednje životne dobi veoma disciplinirani te se stoga ne slaže se s konstatacijom da se građani ne pridržavaju mjera. “Treba naciju podsjećati, ali ne i plašiti”, kaže Vukušić.

Opasnim smatra i prizore s Arene te upozorava kako oni povećavaju strah i tjeskobu što je plodno tlo za porast svih vrsta nasilja.

“Svi se sjećamo tragedije koje je 11. rujna pogodila SAD. Vidjeli smo ljude koji su se bacali s katova “blizanaca”. Nikada više na televiziji niste mogli vidjeti te prizore. Takve slike podižu razinu tjeskobe i straha, nisam siguran koliko pomažu u pridržavanju mjera”, zaključio je psihijatar.

Povratak na Net.hr