IZBORNE KRIŽALJKE

ŠTROMAR OBJAVIO: Divjak je nezavisna kandidatkinja na list HNS-; Živom zidu se pridružila poznata zviždačica

‘Nju se ne da kupiti, nju se ne da ucijeniti, njen cilj je od početka bio hrvatsko obrazovanje. Njoj politika nije trebala i ne treba joj ni danas’, rekao je Štromar

Ministrica Blaženka Divjak će kao nezavisna kandidatkinja HNS-a na parlamentarnim izborima biti na listi u 3. izbornoj jedinici na 14. mjestu, najavili su na konferenciji za novinare u nedjelju u Varaždinu potpredsjednik Vlade  i predsjednik HNS-a Predrag Štromar i Divjak.

“Iza nas, iza mene, su zaista zahtjevne i izazovne tri godine mandata u kojem smo pokrenuli reforme u obrazovanju i ulaganje u obrazovanje i znanost, a uspješno smo se nosili i s posljedicama svjetske pandemije koronavirusa i potresa, ali i štrajka u obrazovanju”, izjavila je ministrica znanosti i obrazovanja.

Zadovoljna svojim učinkom

Divjak je podsjetila da je u Ministarstvo došla kao nestranačka osoba uz političku podršku HNS-a, s ciljem provođenja četiri reformska procesa: kurikularne reforme, reforme strukovnog obrazovanja, poticanja izvrsnosti u znanosti i povećanja ulaganja u znanost, te visoko obrazovanje učiniti što relevantnijim.

Kaže kako je s realizacijom prva tri cilja zadovoljna, ali ne i s ostvarenjem četvrtog koji se odnosi na relevantno visoko obrazovanje i veći utjecaj tog obrazovanja na ono što treba gospodarstvu i društvu.

“Razloga ima puno. Između ostalog, zato jer imate moćne akademske klike predvođene pojedinim rektorima, koji se čvrsto drže za ruke i koji zapravo sprječavaju onima koji mogu mijenjati sustav i zbog kojih se može dati prilika, ne samo mladima, nego i gospodarstvu općenito, da idu naprijed”, izjavila je Divjak.

Ustvrdila je da te ‘klike često imaju potporu u političkim krugovima’.

Promjene treba nastaviti, rekla je Divjak. Kaže kako joj je upravo stoga, što je HNS bio prva politička stranka koja je otvorila prostor nestranačkim ljudima da provode procese i promjene u obrazovanju i znanosti, čast sudjelovati na izborima HNS-ovoj listi kao nezavisna kandidatkinja – i to na 14. mjestu.

“Prvi put da sam ponosna da sam negdje posljednja”, zaključila je Divjak.

Štromar ju nahvalio

Štromar je ministricu opisao kao znanstvenicu i ženu koja je uz političku podršku HNS-a promijenila povijest hrvatskog obrazovanja.

“Dvadeset godina su mnogi tražili razloge zašto se ne može provesti reforma u obrazovanju, a onda je prije tri godine došla Blaženka Divjak i pokazala da se to može”, rekao je predsjednik HNS-a.

Štomar kaže da je ministrica Divjak uspjela i napravila čudo, vođena isključivo željom da djeca u Hrvatskoj konačno dobiju priliku za obrazovanje kakvo imaju njihovi vršnjaci u europskim zemljama.

“Nju se ne da kupiti, nju se ne da ucijeniti, njen cilj je od početka bio hrvatsko obrazovanje. Njoj politika nije trebala i ne treba joj ni danas”, dodao  je.

Napominje i da Divjak nije na listi zbog saborske plaće i privilegija koje se dobivaju u Hrvatskome saboru. „Ona je tu jer vjeruje da Hrvatska može bolje; tu je jer je pokazala da Hrvatska može bolje”, rekao je.

Živom zidu pridružila se zviždačica Vesna Balenović

Platformi Dosta pljačke koju predvodi i okuplja Živi zid (ŽZ) pridružila se poznata zviždačica Vesna Belenović, koja će na parlamentarnim izborima uz Stipu Petrinu, Promijenimo Hrvatsku i Akciju mladih predstavljati tu koalicijsku platformu, priopćeno je u nedjelju iz ŽZ.

“Najpoznatiju hrvatsku zviždačicu, heroinu borbe za Inu ne treba posebno predstavljati. Balenović je predsjednica Udruge Zviždač koja se bavi zaštitom osoba koje prijavljuju nepravilnosti u gospodarskom poslovanju prvenstveno državnih tvrtki. Proteklih je godina u svojoj borbi na posao vratila preko stotinu zviždača”, navode iz Živog zida.

Balenović za sebe kaže kako je jedina osoba u Hrvatskoj koja zna sve što se tiče Ine. “Za prodaju krivi prvenstvo SDP-ovu vladu na čelu sa Ivicom Račanom, Slavkom Linićem i Ljubom Jurčićem kao i sa Stjepanom Mesićem”, dodaje se u priopćenju.

‘Jedino Živi zid ima hrabrosti’

Također zviždačica Balenović kaže da je u politiku ušla jer je ‘uvidjela da je to jedini način da se u Hrvatskoj zaustavi bujanje korupcije te da jedino Živi zid ima dovoljno hrabrosti beskompromisno se obračunati s kriminalom koji seže u samo srce države’.

“S obzirom da je upravo Živi zid u Sabor predao prijedlog zakona o zaštiti zviždača, a da su HDZ i SDP to odbili, Balenović se odlučila priključiti platformi Dosta pljačke, koju predvodi i okuplja upravo Živi zid”, stoji u priopćenju.

Povratak na Net.hr