'Ako netko ima volje riskirati prijeteći smrću nekome, onda to ipak nije šala. Ovo pismo nije napisano u afektu, nego je smišljeno', kaže Hrvoje Klasić

Povjesničar i stalni kolumnist Net.hr-a Hrvoje Klasić primio je pismo u kojem mu se prijeti smrću. Pismo je adresirano na Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu gdje Klasić radi kao izvanredni profesor. Dočekalo ga je jutros u njegovoj kancelariji.

U pismu napisanom na računalu i naslovljenom "Poziv hrvatskom narodu" piše sljedeće:

Primio već desetke sličnih, ali ovo je posebno zastrašujuće

"Ubij Klasića, a ne Srbina! Ubij Klasića izdajnika! Ubij ga onako kako su ustaše u Jasenovcu ubile više od 700.000 Srba: maljem, zabijanjem čavla u čelo, srbosjekom ili na drugi način. Ne samo Klasića nego i druge dobro poznate izdajnike koji otvoreno i tajno djeluju protiv hrvatskog naroda i to u: Hrvatskom saboru, pravosuđu, medijima, nekim fakultetima, takozvanim antifašističkim i drugim nevladinim udrugama. Sve to snimiti i postaviti na društvene mreže da se može gledati. Sve dotle dok se Hrvatska ne riješi svojih izdajnika neće krenuti naprijed. Za dom spremni!"

Sam Klasić nam je rekao kako je u proteklih nekoliko godina primio desetke sličnih anonimnih prijetnji smrću, ali da je ovo posebno zastrašujuće.

"Osjeti se mržnja, osjeti se ljutnja. Nije ovo prvi put i na neki način sam se već navikao, ali nije mi svejedno jer živimo u svijetu u kojem je sve moguće i u kojem su ljudi spremni na svašta", kaže Klasić.

'Ovo nije napisano u afektu, nego je smišljeno'

Klasić je sve ranije prijetnje prijavljivao i ističe kako je pritom imao odlične odnose s policijom.

"Uvijek su bili vrlo kooperativni, ali znam da nemaju previše vremena baviti sa sa mnom pa ne znam hoću li ovoga puta prijaviti prijetnju. Tim više što je pismo anonimno. Možda bi se moglo preko sline na poštanskoj markici utvrditi tko je poslao. Ali ako tu osobu nemaju u bazi na temelju čega će je pronaći", kazao nam je u telefonskom razgovoru osjetno uzdrmani Klasić.

Žig na koverti je, kaže, nejasan i ne vidi se odakle je pismo poslano, ali adresa je napisana rukom što bi mogao biti trag do pošiljatelja ovog morbidnog pisma. Prijetnja smrću inače je kažnjivo djelo za koje se može dobiti i višegodišnja zatvorska kazna. Klasić nam kaže kako ga dosadašnje iskustvo uči da "pas koji laje ne ujeda", ali je svjestan da ovakve prijetnje mogu inspirirati i druge.

"Ako netko ima volje riskirati prijeteći smrću nekome, onda to ipak nije šala. Ovo pismo nije napisano u afektu, nego je smišljeno. Napisano je na kompjutoru, isprintano, stavljeno u kovertu, odneseno na poštu i poslano. To je cijeli proces koji pokazuje da je ova prijetnja smišljena", ustvrdio je Klasić.