KAKO PREŽIVJETI?

STRAVA: Jeste li primijetili ovo na svojem novčaniku? Crno na bijelo: Evo što je sve poskupjelo od lani. Jeftinije nije skoro ništa

Hrana je u prosjeku poskupjela 1.5 %, povrće je skuplje 4.7 %, šećer, med, čokolada i slatkiši 3.4 %, voće 2.4 %, skuplje smo plaćali i kruh, mlijeko i jaja, kao i meso

Državni zavod za statistiku usporedio je cijene u siječnju ove s onima u prosincu prošle godine. Najviše su porasle cijene hrane i bezalkoholnih pića, a poskupio je i prijevoz, kao i troškovi života.

Cijene alkohola i duhana se nisu mijenjale (duhan će barem do ponedjeljka ostati na istom), kao i cijene proizvoda i usluga vezane uz zdravlje i obrazovanje, piše RTL.

Nešto su niže cijene komunikacija. Telefonska oprema jeftinija je 1.3 %. Od cijelog istraživanja jedino su odjeća i obuća značajnije jeftinije – cijene su u prosjeku niže za 10.4 %.

OPORBA U SABORU SUMNJA U KVALITETU HRANE NA POLICAMA: ‘One koji lošom hranom truju narod treba optužti za genocid’

Riba jedina nije poskupjela

Hrana je u prosjeku poskupjela 1.5 %. Povrće je skuplje 4.7 %, šećer, med, čokolada i slatkiši 3.4 %, voće 2.4 %. Skuplje smo plaćali i kruh, mlijeko i jaja, kao i meso. Zanimljivo, u kategoriji hrane jedino riba nije poskupjela – jeftinija je 0.6 %.

Uz hranu, više nas je koštao i prijevoz – u prosjeku za 1.1 %. Nešto je skuplje i održavanje osobnih automobila, kao i samo gorivo. Pojeftinio je jedino zračni putnički prijevoz, kojeg gotovo da i nema.

Cijene u kategoriji stanovanja u prosjeku su više za 0.6 %. Porasle su najamnine, a više plaćamo i održavanje i popravke svojih kuća i stanova. Ako govorimo o režijama – struju plaćamo isto kao i krajem 2020.-te, no zato više izdvajamo za plin, kao i za tekuća i kruta goriva u domaćinstvu.

ZBOG KORONE I ‘OBIČNI SMRTNICI’ MOGU JESTI PO ‘NORMALNIM’ CIJENAMA: Ugostitelji daju sniženja i do 30 posto, pogledajte korona-jelovnik

No, ako ste u siječnju odlučili kupiti kakvu biljku ili cvijeće, uživati u rekreaciji, kulturi, hotelu ili dostavljenoj hrani – oni koji i nisu bili zatvoreni su bili skuplji.

Povratak na Net.hr