'PRIRODA POSLA'

STRAŠNA TRAGEDIJA U SINJU: Zašto je radnik čistoće morao umrijeti od vrućine na cesti?

Da oni koji rade na velikim vrućinama nerijetko riskiraju vlastiti život potvrđuje i slučaj djelatnika čistoće koji je prošli tjedan nasred ceste preminuo u Sinju. Kad tvrtke koje šalju radnike na takve poslove pitate zašto riskiraju, poručuju da je riječ o prirodi posla.

Djelatnik tvrtke “Čistoća Cetinske krajine” u Sinju je prošli tjedan obavljajući svoj posao preminuo na cesti. Radeći na velikoj vrućini odjednom se samo srušio, a svi pokušaji da ga se povrati bili su uzaludni, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon tragičnog događaja postavlja se pitanje može li se posao tijekom velikih vrućina drukčije organizirati jer liječnici preporučuju da se na 37 stupnjeva ne obavljaju teški poslovi na suncu?

I radnici cesta na mukama

A da radnici čistoće nisu jedini koji to čine potvrđuje, primjerice, i slučaj “Poduzeća za ceste Split” koji su za velikih vrućina rekonstruirali raskrižje državnih cesta DC1 i DC 219 u Sinju. Na temperaturi koja je na suncu i uzavrelom asfaltu možda dosezala i 50 stupnjeva imali su i opremu kao što su zaštitni šljemovi, reflektirajući prsluci i radne cipele sa čeličnom zaštitom prednjeg dijela stopala.

U Hrvatskim cestama, na upit zašto se radi na cesti na tako visokim temperaturama, odgovaraju tek da imaju više od 30 aktivnih gradilišta i za sva ta gradilišta suglasnost inspekcije Ministarstva prometa za izvođenje radova u vrijeme turističke sezone. Pritom dodaju da se “građevinski radovi po svojoj prirodi izvode tijekom cijele godine i izloženi su promjenjivim vremenskim uvjetima”.

PRVA ŽRTVA VRUĆINE U ZAGREBU: Muškarac prelazio cestu, srušio se i preminuo

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr