NIJE ŽELIO ODŠTETU

STRASBORUG ODBIO GLAVAŠA: Branimiru Glavašu propala tužba protiv Hrvatske

Zbog kršenja povjerljivosti dogovora s državnom oko odštete Glavaš je ostao bez mogućnosti da dalje vodi proces protiv Hrvatske u Strasbourgu.

Branimiru Glavašu Europski sud za ljudska prava odbacije je tužbu što ju je podnio zbog duljine trajanja postupka pred Ustavnim sudom RH, te mu poručio kako je zlorabio svoje pravo na podnošenje tužbe Strasborugu.

Povreda prava na pošteno suđenje

Potvrđeno je to danas iz Ureda zastupnice Hrvatske Štefice Stažnik, koja podsjeća da je Glavaš tužbu podnio smatrajući da mu je povrijeđeno pravo na pošteno suđenje, što ga štiti Članak 6. Europske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.

“Tijekom postupka pred Europskim sudom Glavaš je u nekoliko navrata istupio u hrvatskim medijima obznanjujući da je odbio nagodbu s Republikom Hrvatskom. Naveo je i novčani iznos što mu je u sklopu nagodbe bio ponuđen”, objašnjava Stažnik.

Odbio nagodbu jer je želio dokazati krivnju države

“Ponudili su mi da idem na nagodbu s Republikom Hrvatskom, da mi se isplati odšteta od 2.500 eura i sudski troškovi. Rekao sam: „Ne!“. Rekao sam da hoću presudu na kojoj će pisati da je Republika Hrvatska kriva, da je povrijedila moja ljudska, ustavna i međunarodna prava i da mi je dužna platiti odštetu od jednog jedinog eura”, poručio je u ožujku prošle godine, nešto manje od godinu dana od kada je objavio da je podnio tužbu.

Europski sud je ocijenio da je tim svojim potezom Glavaš zloupotrijebio pravo na tužbu Europskom sudu, jer je povrijedio pravilo o povjerljivosti postupka sklapanja nagodbe. Na to je, doznaje se sa suda, bio i upozoren na početku postupka, te mu je jasno bilo dano do znanja da su detalji o sklapanju sklapanja nagodbe povjerljive prirode.

Novo suđenje za ratni zločin

Na ovu odluku suda Glavaš se više ne može žaliti.

Sada mu preostaje čekati rasplet suđenja na Županijskom sudu u Zagrebu gdje bi trebalo početi ponovljeno suđenje za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine. Taj sudski proces počeo je još u listopadu 2007. godine, a Glavaš je u međuvremenu odslužio dio kazne na koju je bio osuđen.

VRHOVNI SUD UKINUO PRESUDU GLAVAŠU: Ide novo suđenje za ratne zločine nad Srbima u Osijeku

Povratak na Net.hr