KAKO NA SVE GLEDA EUROPA

STRANE AGENCIJE O PLENKOVIĆU: ‘Odmaknuo se od ekstremizma, želi stvoriti modernu državu i društvo’

Budući hrvatski premijer Andrej Plenković umjereni je konzervativac koji želi obnoviti posrnulo gospodarstvo i stvoriti modernu, europsku državu i društvo, nakon mandata prethodne vlade koji je bio obilježen rastućom netolerancijom, prenose u ponedjeljak svjetske agencije.

Predsjednik HDZ-a Plenković dobio je od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović mandat za sastavljanje nove Vlade s manjim koalicijskim partnerom Mostom i uz potporu nacionalnih manjina.

AFP podsjeća da je HDZ pobijedio na prijevremenim izborima 11. rujna, drugima u manje od godinu dana, nakon što su prethodni u studenome 2015. rezultirali nefunkcionalnom vladom, također sastavljenom od HDZ-a i Mosta.

Agencija ocjenjuje da je petomjesečni mandat te vlade obilježila rastuća netolerancija, uključujući napade na neovisne medije i manjine, osobito Srbe.

PLENKOVIĆ PREDAO 91 POTPIS I DOBIO MANDAT ZA SASTAV VLADE: ‘To je velika čast, odgovornost i obveza’

OPTIMISTIČNI BOŽO PETROV: ‘Imamo poziciju šefa Sabora pa možemo definirati dnevni red’

Odmak od ekstremizma

No umjereni Plenković, koji je preuzeo HDZ prije tri mjeseca obećavši da će se odmaknuti od ekstremizma, rekao je da će prioriteti njegove Vlade biti gospodarstvo i tolerantno društvo, ističe AFP.

Reuters piše da će bivši 46-godišnji diplomat voditi koalicijsku vladu koja hitno mora riješiti problem posrnulog gospodarstva.

Njegov kabinet mora brzo smisliti način kako potaknuti skromni gospodarski rast od dva posto da bi riješio problem visokog javnog duga od oko 85 posto BDP-a i nezaposlenost od 13 posto, navodi agencija.

Austrijska APA piše da su pregovori HDZ-a i Mosta protekli relativno brzo, zahvaljujući dijelom i tome što je Plenković mogao osigurati parlamentarnu većinu i bez te stranke.

TKO JE NOVI MANDATAR? Zanimljivi detalji iz privatnog i političkog života budućeg premijera Andreja Plenkovića

Nezadovoljstvo desnijih članova oko kadroviranja

Slovenska novinska agencija STA posebno izdvaja da su se HDZ i Most dogovorili oko proglašenja gospodarskog pojasa u Jadranskom moru, potez koji je u prošlosti izazvao napetosti u odnosima između Hrvatske s jedne te Slovenije i Italije s druge strane.

Također navodi da su kadrovska rješenja mandatara za ministarske funkcije izazvala nezadovoljstvo u HDZ-u, posebno među desnijim članovima.

Srbijanski Tanjug i Beta ističu Plenkovićevo obećanje da će raditi na uključivom, tolerantnom društvu, sprječavati podjele i kreirati atmosferu ugodnu za sve hrvatske građane.

PLENKOVIĆ IPAK SASTAVLJA MJEŠOVITI TIM: ‘To ne bih bio ja kada ne bi bilo nekoliko kolegica u Vladi’

Nova Vlada nastojat će izgraditi Hrvatsku kao modernu, europsku državu u kojoj će se svi građani osjećati ugodno, rekao je Plenković koji je upravo zato ustrajao na podršci svih osam zastupnika manjina, piše Tanjug.

Beta dodaje da je dolaskom na čelo HDZ-a Plenković najavio vraćanje stranke u desni centar, nakon što je njegov prethodnik Tomislav Karamarko gurnuo HDZ prema ekstremnoj desnici.

Povratak na Net.hr