ISPADA DA OD 1. TRAVNJA KREĆE TEK PRVI VAL POSKUPLJENJA PLINA: / Računi će biti znatno veći nego što kaže Vlada?

I dok u Hrvatskoj poskupljenja prate svjetske trendove, plaće ih ne prate nimalo

1.2.2019.
10:37
Patrik Macek / PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

O novom poskupljenju plina govori se već neko vrijeme, a unatoč Vladinoj računici, potrošači kažu kako će računi dolaziti znatno veći od onoga što kaže Vlada.

No, i to poskupljenje moglo bi biti tek prvi plinski udar na džepove građana, javlja Dnevnik Nove TV. Jači udar mogli bismo očekivati za dvije godine kad se očekuje liberalizacija tržišta. "S današnjim cijenama plina, to bi značilo da im cijena automatski raste nekih 25 ili 30 posto", kaže Nina Domazet, glavna urednica portala Energetika.

Niže cijene plina plaćamo višim cijenama struje

Razliku između tržišne cijene i cijene za kućanstva trenutačno pokriva opskrbljivač. "Taj posrednik je HEP i HEP snosi gubitke, koje onda elementira kroz svoje neke druge stavke u poslovanju", ističe Domazet. Dakle, niže cijene plina plaćamo višim cijenama struje.

Tipičan je to primjer pretakanja iz šupljeg u prazno, no najviše vjerojatno ljuti to što poskupljenja prate svjetske trendove, ali plaće ni približno.

"Ne možemo kad se radi o poskupljenju gledati tržište svjetski, a kad se radi o standardu života i o financijskim primanjima građana Republike Hrvatske, onda to nema veze sa svijetom", smatra Igor Vujović, predsjednik Društva za zaštitu potrošača Hrvatske.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali