banner

POZIV NA AKCIJU

STRAH PRIJE POČETKA NASTAVE: Šteta nastala nakon potresa u Petrinji brine i roditelje u Zagrebu: ‘Ne želimo slati djecu u nesigurne škole’

Nakon sastanka s pročelnikom za obrazovanje, dogovoreno je da će grad s rizičnih zgrada u blizini škola ukloniti sve potencijalno opasne dijelove

Šteta nastala nakon potresa u Petrinji, brine i roditelje u Zagrebu. Strahuju da su škole koje su stradale u potresu u ožujku sada dodatno oštećene. Nakon sastanka s pročelnikom za obrazovanje, dogovoreno je da će grad s rizičnih zgrada u blizini škola ukloniti sve potencijalno opasne dijelove. Na nekim mjestima postavljat će se i nadstrešnice.

Pet dana je ostalo do početka nastave u drugom polugodištu, a isto toliko vremena imaju u Zagrebu da osiguraju siguran put i boravak djece u školama. Peticiju je potpisalo više od 2 i pol tisuće roditelja zagrebačkih učenika, a nakon sastanka u gradskom uredu za obrazovanje zadovoljni su.

“Dogovoreno je da će se očistiti sve zgrade koje su problematične zbog urušenih dijelova, za zgrade koje su još problematičnije kod njih će biti građene nadstrešnice”, rekla je Petra Švarc iz Inicijative roditelja za siguran put do škole. Dogovoreno je i da će uvid u dokumentaciju o pregledima statičara i sigurnosti škola biti dostupan svima.

RAVNATELJ NZJZ-A ŠOSTAR O CIJEPLJENJU I POVRATKU U ŠKOLU: ‘Djecu treba što prije vratiti u jedan relativno normalan život’

Pravo na sigurnost

Da sva sva djeca imaju pravo na obrazovanje, ali i na sigurnost u školama upozorila je i Inicijativa roditelja za Osnovnu školu Jure Kaštelana sa zagrebačke Savice. “Neovisno o potresima škola je u lošem je stanju, dotrajala, seizmički nema dovoljnu otpornost, dotrajali su zidovi, prozori, ima azbestni krov i sve je to ono što brine nas kod slanja djece u školu, a nakon potresa nas brine još i više”, rekla je Kristina Bunčić.

“Prestanite s nebitnim, estetskim ulaganjima, počnite ulagati u vrtiće i škole. Želimo da naša djeca idu u sigurne škole i ne želimo biti prisiljeni slati ih u nesigurne škole”, kazala je Kornelija Bojanić.

ZAGREBAČKI RODITELJI ZABRINUTI; Pokrenuli peticiju za gradnju sigurnih koridora do škola: ‘Dovoljan je zapuh vjetra…’

Škole su sigurne?

Iz zagrebačkog ureda za obrazovanje poručuju nakon zadnjeg potresa statičari su pregledali više od 80 objekata i uvjeravaju škole su za učenike sigurne. “Potres koji je prošle godine u ožujku pogodio Zagreb i prouzročio štetu na brojnim školama i da u biti na svih tih 161 objektu koje smo obnovili nema sada novih oštećenja od novog potresa što znači da smo dobro obnavljali”, rekao je pročelnik zagrebačkog gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

U školske klupe od ponedjeljka vraćaju se učenici nižih razreda ali i maturanti. Iz Sindikata hrvatskih učitelja upozoravaju sigurnost djece treba biti na prvom mjestu osobito u područjima koja su stradala u potresu. “Mi sad živimo u izvanrednoj situaciji i tamo gdje sigurnost nije na dovoljno visokoj razini definitivno bi trebalo doći do online modela, a u područjima pogođenim potresom definitivno do odgode”, rekla je glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan.

Za one koji će se u ponedjeljak u školske klupe vratiti nastava bi mogla početi vježbama evakuacije.

POZNATO JE ŠTO ĆE BITI S UČENICIMA U ZAGREBU; Pročelnik poručio: ‘Nastava sigurno počinje u ponedjeljak, ali neće svi u školske klupe’

Povratak na Net.hr