Strah od provala zbog IKEA-inog kataloga

Krajem prošlog tjedna IKEA je počela dostavljati svoj katalog na više od 500 tisuća adresa koje su u radijusu 60 minuta vožnje automobilom od novog trgovačkog centra.

To je uobičajen način promocije za ovu trgovinu namještaja, koja svoje godišnje kataloge uvijek dostavlja do vrata korisnika.

I dok su tisuće Zagrepčana s oduševljenjem dočekale svoj primjerak, dio se pobunio zbog načina i termina dostave, piše Jutarnji list. Katalog, naime, dostavljači vješaju na kvaku ulaznih vrata stana ili kuće, a kako je turistička sezona u punom jeku, mnogi se boje da će katalog koji tjednima visi na vratima biti pozivnica provalnicima koji će znati da je stan prazan.

Akcija na Facebooku

“Imam osjećaj da mi na vrtima doslovno stoji znak “prazno” i strah me provale”, rekla je Zagrepčanka u čiju je ulicu dostava paketa stigla dan nakon što je ona na dva tjedna otputovala u Split.

Na društvenim mrežama stoga je pokrenuta akcija kojom se poziva one koji su još u Zagrebu da spreme susjedima katalog i predaju im ga kad se vrate s godišnjeg. Dobrosusjedski odnosi također su prvi na listi savjeta koje izdaje zagrebačka policija uoči početka turističke sezone.

Savjeti policije

“Ako imate nekoga tko vam može uzimati poštu, ponekad upaliti svjetla u stanu i podignuti rolete dok vas nema, manja je mogućnost da će potencijalni provalnik primijetiti da niste kod kuće”, savjetuju u policiji.

U Ikei Hrvatska objašnjavaju kako je ove godine iznimno, zbog datuma otvorenja, distribucija kataloga krenula ranije, a da će iduće godine kataloge distribuirati izvan špice sezone.

Povratak na Net.hr