'VAL DEZINFORMACIJA'

STRAH OD NASILJA: U Sarajevu zbog prijetnji otkazano javno prikazivanje predstave Olivera Frljića

Orgnanizatori festivala MESS odlučili su otkazati javno prikazivanje predstave Vaše nasilje i naše nasilje, a nakon upućenih prijetnji neimenovanih grupa i pojedinaca, piše Klix.ba.

“Prijava dostavljena Tužilaštvu Bosne i Hercegovine od strane kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa Vrhbosanskog, te natpisi u hrvatskoj štampi, koje su mediji u našoj zemlji neodgovorno prenijeli, proizveli su val dezinformacija o predstavi reditelja Olivera Frljića, a u kojima se autor i predstava lažno optužuju za blasfemiju, te za vrijeđanje vjerskih osjećaja kršćana i muslimana u BiH”, stoji u saopćenju Međunarodnog teatarskog festivala MESS, prenosi Klix.

SARAJEVSKI KAZALIŠNI FESTIVAL MESS: ‘Nećemo otkazati Frljićevu predstavu, ne napadajte ga!’

Iz MESS-a kažu kako su netočni navodi o vrijeđanju religijskih osjećanja rezultirali pritiscima i prijetnjama od strane nasilnih skupina i pojedinaca, čime je praktično dovedeno u pitanje sigurnost publike festivala.

“Na osnovu sagledavanja realne situacije, direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković, donio je odluku da se predstava na 56. Festivalu MESS ne izvede javno, već interno, za članove žirija, goste Europske teatarske konvencije, programere međunarodnih festivala i medijske pokrovitelje Festivala MESS. Na taj način neće se dozvoliti nasilno prekidanje Festivala i njegovog kontinuiteta”, stoji u saopćenju.

Festival će tražiti pravnu zaštitu

Iz MESS-a dodaju da su oni koji su sudjelovali u netočnom interpretiranju detalja iz predstave van potrebnog konteksta uzrokovali direktne i ozbiljne prijetnje po sigurnost, upućene organizatorima, akterima i publici.

“Festival MESS će pravnim putem tražiti odgovornost svih koji su pozivali na nasilje, cenzuru i protuzakonske zabrane, čime su nanijeli štetu Festivalu MESS i imidžu Sarajeva kao tolerantnog i slobodnog grada”, stoji u saopćenju Međunarodnog teatarskog festivala MESS.

Budući da ulaz na predstavu neće biti moguć publici s kupljenim kartama, novac za kupljene ulaznice bit će vraćen tijekom slijedećeg tjedna o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Uzbunu je digao HDK napredak

Podsjećamo, predstava se našla u središtu pozornosti pojedinih medija nakon što je HKD Napredak zatražio njenu zabranu zbog navodnog vrijeđanja vjernika. Također, pritisku su doprinjeo kardinal Vrhbosanski Vinko Puljić, te pojedine nevladine organizacije.

Autori predstave ranije su osudili naslove u kojima se navodi da je predstava nasilje nad vjernicima i njihovim svetinjama i optužbe za bogohuljenje i govor mržnje.

“Ova predstava nema namjeru vrijeđati ničija religijska osjećanja, već ukazuje na političko licemjerje Zapada koje je indiferentno spram stradanja neevropskog stanovništva”, rekli su autori.

Predstava je djelo Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane i HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, a režiju potpisuje Oliver Frljić.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr