banner

ČEKA SE CJEPIVO

STOŽER OBJAVIO KOLIKO SU CJEPIVA NARUČILI: ‘Trenutak je sve bliže, sad tražimo informacije o nuspojavama’

Na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak pojasnio je što će biti s planom cijepljenja te koliko je doza osigurano za Hrvatsku, a osvrnuo se i na nove metode testiranja

Nacionalni stožer civilne zaštite u srijedu je održao konferenciju za medije na kojoj je, uz uobičajene podatke, bilo govora i o ukupnoj epidemiološkoj situaciji, ali i planu cijepljenja u Hrvatskoj.

“Rekao bih da je ovaj tjedni porast o kojem govorimo stagnira. U ovom tjednu imamo četiri postotni porast. R0 je četverodnevni 0,87. Incidencija je 782,2, po čemu smo na vrhu. Stopa mortaliteta je veća od 208 na milijun stanovnika po čemu smo negdje na sredini u EU-u”, pojasnio je šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak te se osvrnuo na cijepljenje.

U HRVATSKU STIŽE 4,6 MILIJUNA DOZA CJEPIVA PROTIV KORONE: Evo tko će se prvi moći cijepiti; na listi prioriteta bit će i neki mlađi ljudi

Plan cijepljenja pri kraju

“Rekao bih nešto o planu cijepljenja. Trenutak kada ćemo imati registrirano cjepivo je sve bliže. Sada imamo i nacrt plana cijepljenja koji ne može biti finiširan jer ne znamo neke logističke i distribucijske elemente. To ćemo finiširati kada budemo znali datume kada nam cjepivo dolazi i koliko dolazi. Mi smo se na vrijeme pobrinuli da rezerviramo količine cjepiva za više od 50 posto stanovnika RH”, rekao je.

“Sklopili smo ugovor prije mjesec dana s Astra Zenecom za 2,7 milijuna doza, 1,8 milijuna stanovnika koji spadaju u vulnerabilne skupine”, rekao je te istaknuo da nam je nedostajalo još 900 tisuća doza koje smo naručili od Johnson&Johnsona. “To su sklopljeni ugovori i imamo garancije isporuke. Prije nekoliko dana smo sklopili ugovor s Pfizerom za njihovo cjepivo. Naručili smo milijun doza, ne znamo kako će EU napraviti raspored i koliko će nam dodijeliti doza. Završetak kliničkih ispitivanja za AstraZenecu je blizu, u razgovoru su rekli da bi distribucija krenula u prosincu, no informaciju ne možemo potvrditi. Danas ćemo imati videokonferenciju na kojoj ćemo zatražiti dodatne informacije. Pregovori ne uključuju odgovore o nuspojavi cjepiva pa se naši kontakti nastavljaju i tražimo od njih te informacije kako bismo se pripremili”, poručio je Capak.

HZJZ OTKRIO KAD ĆE U HRVATSKOJ POČETI CIJEPLJENJE: Domaći znanstvenici tvrde da se ne treba bojati, ali jedna stvar ih ipak brine

Pribrajaju se i testirani na antigene

Pojasnio je i današnje brojke novozaraženih, istaknuvši kako u njih ulaze i oni kojima je utvrđena prisutnost zaraze antigenskim testovima. “Za sada se brzi testovi rade i ti se podaci pribrajaju. Svi pozitivni se upisuju, oni koji su negativni idu na PCR”, objasnio je Capak.

Postavljeno je pitanje o usporavanju rasta novozaraženih, s obzirom na to da neki znanstvenici tvrde suprotno. “Hrvatska ima jako dugu tradiciju zdravstvene statistike. HZJZ stoji iza svakog podatka koji je javno iznesen. Tko god misli da HZJZ izlazi s netočnim podacima, trebao bi imati argumente. Svi podaci su rezultat rada epidemiološke službe koja prati epidemiju”, rekao je Capak te dodao da nismo dosegnuli plafon testiranja te da će brzi testovi povećati broj testiranja.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr