• U posljednja 24 sata preminula je 21 osoba
  • Broj zaraženih koronom u svijetu trenutačno iznosi 168.528.907, preminulih 3.499.727, dok je oporavljenih 150.053.632
  • Stožer je danas predstavio relaksiranje mjera
  • Poljska organizira lutriju za cijepljenje ne bi li potaknula veću imunizaciju

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Vukovarsko-srijemska županija: 10

14:13 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, u posljednja 24 sata je deset novih pozitivnih osoba na COVID-19, od kojih su tri pozitivne na PCR testiranju, a sedam na brzom antigenom testu (dvije osobe iz Vinkovaca, te po jedna osoba iz Županje, Andrijaševaca, Ivankova, Komletinaca, Rajevog Sela, Starih Mikanovaca, Novih Mikanovaca i Vukovara). Preminule su dvije osobe.


Varaždinska županija: 2

14:11 - Dvije su osobe pozitivne na covid-19 umrle u Varaždinskoj županiji u protekla 24 sata, a potvrđeno je 50 novih slučajeva zaraze, priopćili su u srijedu iz županijskog Stožera civilne zaštite. U utorak su testirana 383 uzorka, pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 20 posto, a udio u svim testiranim uzorcima 13 posto. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 166, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 425. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin su 123 osobe s težom kliničkom slikom, od kojih su 62 smještene na lokaciji u Varaždinu, 49 u Klenovniku, a 12 u Novom Marofu. U jedinicama intenzivnog liječenja je 11 osoba, od kojih 10 na respiratoru. Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirana je 21.691 pozitivna osoba, aktivnih slučajeva je 289. Do sada je u Varaždinskoj županiji utrošeno 71.095 doza cjepiva, od čega samo u svibnju 33.258 doza, a u utorak je na punktu za masovnije cijepljenje u Varaždinu cijepljeno 1906 osoba. Najmanje jednu dozu cjepiva primilo je više od 60.000 građana, što je 45 posto odraslog stanovništva u županiji. Iz Stožera su najavili kako će u četvrtak, 27. svibnja, u sportskoj dvorani Gospodarske škole u Varaždinu drugom dozom Pfizera biti cijepljeni svi koji su 15. travnja primili prvu dozu.


Splitsko-dalmatinska županija: 50

12:08 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 700 obrađenih testova danas je 50 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 18, Kaštela 7, Omiša 1, Sinja 2, Solina 3, Trogira 8, Vrgorca 1, Baške Vode 1, Gradca 1, Marine 1, Otoka 3, Podbablja 1, Prološca 1, Zagvozda 1 i Ciste Provo 1 osoba. Ukupno 815 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 40 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 9 osoba nalazi na respiratoru"


Brodsko-posavska županija: 11

12:07 - Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije potvrđeno je 11 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): općina Sibinj (4), grad Slavonski Brod (3), grad Nova Gradiška (2) te općine Donji Andrijevci i Vrbje (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 11.869. Nastavlja se trend pada broja zaraženih osoba na 100.000 stanovnika tako da trenutna 7-dnevna incidencija u Brodsko-posavskoj županiji iznosi 67, dok trenutna 14-dnevna incidencija iznosi 193. U zadnja 24 sata nije bilo preminulih osoba od COVID-19. Hospitalizirane su ukupno 52 osobe (4 osobe manje nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 37 osoba, a u novogradiškoj bolnici 15 osoba. Na respiratorima je 12 hospitaliziranih osoba (2 osobe više nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 9 osoba, a u novogradiškoj bolnici 3 osobe. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 444 osobe (16 osoba manje nego prethodni dan).


Osječko-baranjska županija: 20

12:05 - U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 328 uzoraka od kojih je 20 bilo pozitivno na koronavirus. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Osijeka (5), s područja Đakova i Čepina dvije pozitivne osobe, a s područja Antunovca, Bilja, Donjeg Miholjca, Našica, Valpova, Erduta, Punitovaca, Donje Motičine, Strizivojne, Semeljaca i Drenje dolazi po jedna novopozitivna osoba.

Na bolničkom liječenju nalazi se 57 osoba koje su oboljele od COVID-19, i to 36 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 6 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 21 pacijent s tim oboljenjem. Preminule su dvije osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 65 i 87 godina. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalaze 653 osobe.


Božinović najavio otvaranje od petka

10:55 - Iza 11 sati počela je konferencija za novinare Nacionalno stožera civilne zaštite. U posljednja 24 sata zabilježeno je 538 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3 112. Među njima su 1 034 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 102 pacijenta. Preminula je 21 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 354 921 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 7 971 preminula, ukupno se oporavilo 343 838 osoba od toga 424 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 12 360 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1 988 226 osoba, od toga 6 830 u posljednja 24 sata. Zaključno s 25. svibnjem utrošena je 1 608 291 doza cjepiva. Dosad je 1 197 164 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 411 127 primilo obje doze.

Među preminulima dvije su osobe bez komordibiteta, a najmlađa preminula ima 50 godina s dijagnozama. 191,5 je prosječna incidencija, rekao je Krunoslav Capak te dodao da smo po tome na 16. mjestu u EU, na sredini. Stopa smrtnosti na milijun stanovnika 1959,0 te smo na 20. mjestu po tome.

"Održan je simpozij u Puli, uvjet je bio ili cijepljenje ili preboljenje ili negativan PCR test. Nakon 8 dana napravljena je proba, radio se PCR test i nitko od testiranih nije bio pozitivan što pokazuje da se uz mjere i ta tri uvjeta takvi događaji mogu događati na siguran način", rekao je.

Davor Božinović je uvodno govorio o popuštanju mjera koje stupaju na snagu 28. svibnja. "U prvoj odluci o nužnim mjerama, promjene koje donosimo su prije svega veza za zabrane okupljanja, na kojima sada je moguće biti do 100 osoba biti prisutno. Ukida se zabrana privatnih okupljanja i svečanosti. Do 23 sata mogu trajati okupljanja. Na pogrebima nema ograničenja, ali sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom. Ograničenje radnog vremena za pekarnice itd. je do 23 sata. Isto se odnosi i na zabranu prodaje alkohola. Radno vrijeme ugostiteljskih objekata od 6 do 23 sata", rekao je.

Barovi poput pivnica, kavana i sl. ako mogu usluživati hranu ili slastice također mogu raditi unutar prostora kao i resorani. "Razlog za ovu razliku je zbog toga što ugostiteljski objekti koji imaju min. tehničke uvjete za služenje toplih i hladnih jela moraju zadovoljiti strože sanitarne uvjete i prolaze posebne sustavne kontrole, što je bitno s epidemiološkog gledišta", objasnio je.

"Obustava svadbenih svečanosti je i dalje na snazi uz iznimku za svadbe od 120 uzvanika, uz obavjest o tome civilnoj zaštiti 5 dana prije održavanja te pridržavanje posebnih preporuka i uputa, i ako su sve osobe prisutne prije više od 14 dana primile drugu dozu cjepiva ili su preboljele covid, ili unatrag 48 sati bile negativne na PCR ili brzom antigenskom testu", rekao je. Organizator mora popis svih osoba u Excel tablici dostaviti nadležnoj službi civilne zaštite.

"Radno vrijeme casina,automazt klubova i mjesta za klađenje može biti do 23 sata. Ukinula bi se obustava organiziranih plesnih škola. Omogućilo bi se održavanje radionica, dječjih igraonica i pružanje zabavnih usluga i u zatvorenim prostorima. Zabrana treninga u zatvorenom ostaje za školske dvorane, a u ostalim dvoranama bi se dopustila. Obustava manifestacija KUD-ova i sl. ostala bi samo za zatvorene prostore, a probe se mogu održavati i u zatvorenom. Obustava održavanja sajmova ostaje za zatvorene prostore, a na otvorenom bi se dopustilo održavanje uz obvezne maske. Za vjerske obrede se ne bi primjenjivalo ograničenje od 100 osoba već prema veličini prostora, minimalno 4 kvadrata po osobi. Ukida se ograničenje od maksimalno 40% popunjenosti u javnom prijevozu. Obveza korištenja maski ostaje. Djeca do 7 godina koja putuju s roditeljima koji imaju potvrdu o cijepljenju, preboljenju ili negativan test, ne moraju imati negativan test ili ići u samoizolaciju. Ta dobna granica će se podići na 12 godina", rekao je Božinović.

Radit će se provjere

Odluke stupaju na snagu u ponoć s četvrtka na petak. Na otvorenom će osobe morati nositi maske ako je nemoguće održavati fizičku distancu. "Mjere bi bile na snazi do sredine 6. mjeseca i svakodnevno ćemo pratiti razvoj situacije. Ohrabreni činjenicom cijepljenja imamo optimizma da ćemo moći i sa dodatnim popuštanjima", rekao je Božinović na pitanje o tome hoće li se ići i u otvaranje kafića.

Rekao je da neće biti ograničenja vremena za svadbe. "Organizator treba voditi brigu o tome jesu li svi cijepljeni, testirani ili preboljeli, a to nisu samo uzvanici nego i osoblje, pjevači, svi koji sudjeluju u svečanosti. Bitno je da sve te osobe moraju biti informirane od strane organizatora da su to uvjeti za dolazak na svadbenu svečanost. Organizator će obavijestiti nadležnu službu civilne zaštite da će se svadba održati sa 120, 115 osoba. Te osobe moraju imati dokaz da su cijepljeni, preboljeli ili su testirani. Oni će u posebnoj Excel tablici biti popisani, potpisat će da su suglasni da se ti podaci koriste za provjeru je li to tako. Što se tiče naših registara, mi ćemo moći provjeriti je li osoba preboljela, je li se cijepila dvaput plus 14 dana, je li se testirala. To je nešto što se može vrlo brzo provjeriti, ti podaci su dostupni. Organizatorima i svima poručujemo da će se podaci provjeravati i ako se vidi da se netko nije pridržavao, morat ćemo primjenjivati sankcije, vrlo visoke sankcije. Moramo učiniti sve da svi koji sudjeluju na takvim događanjima se osjećaju sigurnima, da spustimo mogućnost da se tamo ljudi inficiraju. To ćemo provjeravati da svi to shvate ozbiljno, kao mjeru zaštite u borbi s koronavirusom", rekao je Božinović.

Capak je rekao da interes za platformu cijepljenja opada, iako su ogromni zahtjevi za cijepljenje. Nije znao koliko se cijepilo osoba koje su imale 16 godina ili više. "Mi preporučujemo da se cijepe djeca od 16-18, iako vjerujemo da će se cijepiti i djeca od 12 godina na dalje", dodao je te naglasio da će se nastojati cijepiti maturante i ostalu djecu nakon što se procijepe oni bitni.

Potvrde za ulazak u zatvorene prostore?

"Što se tiče restorana i unutarnjih prostora, odlučili smo se na ranije mjere HZJZ-a. Naravno da razmišljamo o svemu, vrlo važno je da nastavljamo sa svojim pristupom koji je od prvog dana uvijek bio postupan, pogotovo kada je riječ o popuštanjima. Najgore bi bilo ići preekstenzivno na popuštanje", rekao je Božinović na pitanje hoće li se u restorane i ugostiteljske objekte ulaziti s potvrdama te hoće li se otvoriti klubovi.

"Moramo biti svjesni da brojevi moraju padati jer je Hrvatska turistička zemlja, pa kad se naši potencijalni gosti budu odlučivali zanimat će ih kolika je incidencija. Mi imamo iskustvo iz prošlog ljeta da je upravo zbog tih brojeva koji su rasli, iako nije bilo teških, ali je polovicom 8. mjeseca sezona praktički nestala jer su zemlje počele davati naputke da je nužna karantena pri povratku, a to je dovoljan razloga da netko ne dođe", dodao je. "Želimo poticati ljude da borave što je više na otvorenom i ići ćemo dalje u tom smjeru", naglasio je.

"Što se tiče restorana, zatvorene dijelove, ocijenili smo da idemo na klasične mjere. S time da za neke događaje koji se mogu u restoranima događati, kao svage i sl., ćemo staviti ova tri uvjeta. Isto će biti i za koncerte. Što se tiče klubova odlučili smo da nećemo to još razmatrati. To su dinamičnija mjesta. Za noćne klubove se razmatra da se postave tri uvjeta", dodao je Capak.

Ne postoji plan skidanja maski

Na pitanje kada bismo mogli prestati nositi maske, Capak je rekao: "Ne postoji plan za skidanje maski. Mjera nenošenja maski u Americi sada trpi znanstvene kritike jer maska ima veliku ulogu. Trenutno mi ne možemo govoriti o skidanju maski. To ovisi o procjepljenju, broju zaštićenih ljudi i incidenciji bolesti".

Postavljeno je pitanje zašto slastičarna može raditi u zatvorenom prostoru, a kafići ne te zašto su zatvorene školske dvorane, a nisu treninzi u "balonima". "Preporuka je da se čeka kraj školske godine sredinom lipnja da ne dođe do miješanja školske djece i ostalih koji će koristiti te dvorane nakon 15.6. Što se tiče ugostiteljskih objekata, logika po kojoj neki od njih imaju minimalne tehničke uvjete za posluživanje gostiju toplim i hladnim jelima i slasticama, takva je da oni moraju zadovoljiti strože sanitarne uvjete i prolaze posebne sustave kontrole. Može se naći primjer s obje strane koji može ovo i demantirati, ali mi donosimo odluku koja je opće primjenjiva na sve objekte u RH i ovo je kriterij kojeg smo se mogli primiti. Mislim da je to u redu", rekao je Božinović.

O zelenim putovnicama i ranije cijepljenima

"Što se tiče roka od 6 mjeseci nakon cijepljenja mogu govoriti i od 180 dana nakon preboljenja. Razmatra se da se rok produlji, jer nema potrebe da bude 6 mjeseci, ali to nismo znali. Podatke ćemo imati i vjerojatno je da će se rok produžiti na 8-12 mjeseci za cijepljene i do 8 mjeseci za one koji su preboljeli", objasnio je Capak.

Od 1. lipanja će se u eGrađani moći pronaći uvid u podatke o cijepljenju.

Vezano za serološke testove, ECDC je rekao da se serološki testovi ne mogu upotrebljavati jer su nepouzdani vezano za nove varijante i ne govore kada je osoba preboljela covid-19. Oni se zbog toga ne mogu tretirati kao dokaz preboljenja bolesti.

Na pitanje zašto odluke kreću od 28. a ne od 1. lipnja kako inače kreću i jesu li povezane s izborima, tj. je li ovo politički potez, Božinović je rekao da to nema veze s politikom. "Zajednički je zaključak da se krene od sada. Njima nije svejedno donosi li se odluka prije vikenda ili kada on prođe. Čak su nam rekli da im odluka u ponedjeljak ne znači puno, ali u petak da".


Međimurska županija: 50

10:51 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 258 uzoraka, od čega je evidentirano 47 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus. Iz drugih županija prijavljen je 1 pozitivan slučaj SARS-CoV-2 virusa kod osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji, dok su brzim antigenskim testiranjem utvrđena 2 pozitivna slučaja. U protekla 24 sata oporavile su se 46 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 188. U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 54 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirana su 3 pacijenata, otpušteno je 7 pacijenata, a 1 pacijent je na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.


Šibensko-kninska županija: 18

10:35 - Na području Šibensko-kninske županije 18 je novozaraženih koronavirusom od 120 testiranih. Preminula je jedna osoba. Trenutno je 68 aktivnih slučajeva oboljenja od covida-19. U šibenskoj bolnici liječi se 18 osoba, a u kninskoj bolnici osam osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.


Zagrebačka županija: 27

10:28 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do srijede, 26.5.2021. do 10:00 sati evidentirano je 29912 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječeno je 29396 osoba, a 75 osoba je preminulo. Trenutno je aktivan 441 slučaj. U odnosu na podatke od jučer oboljelo je 27 osoba (gradovi –7 Samobor, 1 Sveta Nedelja, 2 Zaprešić, 2 Jastrebarsko, 4 Velika Gorica, 3 Ivanić-Grad, 2 Dugo Selo, 2 Sveti Ivan Zelina – općine 1 Brdovec, 1 Jakovlje, 1 Pušća, 1 Rugvica), a ozdravilo je 88 osoba. Mjera samoizolacije izrečena je za 3 razredna odjela.


Ličko-senjska županija: 1

10:27 - S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 1 je novooboljela osoba od COVID-19, 4 osobe su izliječene. Oboljela osoba je s područja Vrhovina. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljele osobe. Na liječenju na Covid odjelu OB Gospić trenutno se nalaze 23 osobe. U posljednja 24h provedeno testiranje nad 95 osoba. Na području PU ličko-senjske aktivno je 120 mjera samoizolacije.


Kozlevac: Očekujemo da Istra bude u zelenoj zoni

10:21 - Načelnik Stožera Civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac rekao je u srijedu kako se nada da će Istra uskoro biti uvrštena na popis regija u zelenoj zoni, osvrćući se na informaciju iz njemačkog Instituta Robert Koch koji je Hrvatsku uklonio s popisa visoko rizičnih zemalja. "To, po njihovim kriterijima, također znači da će Hrvatsku ocjenjivati regionalno. Očekujemo da ovih dana, možda već do sredine tjedna, Istra bude uvrštena na popis regija koje su u zelenoj zoni, pa gostima pri povratku u Njemačku više neće trebati ni negativni covid testovi", rekao je Kozlevac za Hinu.

Istaknuo je kako je to potvrda da su na području Istarske županije dobro procjenjivali stanje i donosili dobre i pravovremene odluke. "Ovo je realan odraz današnjeg stanja, ponajprije zahvaljujući građanima Istre koji su podnijeli najveću žrtvu i kojima se još jednom zahvaljujemo", poručio je načelnik istarskog Stožera Civilne zaštite.

Rekao je i da je način kojim se u Istri upravlja krizom polučio rezultate koji su danas evidentni - s manjim brojem zaraženih i sve većom procijepljenosti. "Spremni smo na popuštanje mjera i na dnevnoj bazi komuniciramo s Nacionalnim stožerom Civilne zaštite. Ne želim ništa prejudicirati, ali mogu reći da se ugostiteljstvu treba dopustiti normalno funkcioniranje te će se moći organizirati razni eventi", istaknuo je Kozlevac.


Istarska županija: 4

9:52 - Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 367 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđene su 4 novozaražene osobe, radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Izliječene su 3 osobe. U mjerama samoizolacije nalazi se 1115 osoba.

U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 37 osoba, a od toga se 4 osobe nalaze u respiracijskom centru. Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba (1948. godište) s pridruženim kroničnim bolestima.


Primorsko-goranska županija: 39

9:51 - U Primorsko-goranskoj županiji je 39 novooboljelih od 613 testiranih. Preminule su dvije osobe. Prema podatcima Ureda ravnateljstva KBC-a broj hospitaliziranih pacijenata koji se liječe od COVID-19 bolesti je 40. Na respiratoru se nalazi šest osoba.


Koprivničko-križevačka županija: 8

9:50 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je na području Koprivničko-križevačke županije nakon pristiglih nalaza potvrđeno osam novih slučajeva bolesti COVID-19. Na području županije trenutno je aktivno 78 slučajeva bolesti COVID-19, ozdravilo je deset osoba, a na bolničkom se liječenju nalaze 22 osobe.


CDC: Samo je 0,01 posto cijepljenih oboljelo od covida-19

9:12 - Između siječnja i travnja ove godine je otprilike 0,01 posto ljudi cijepljenih objema dozama cjepiva oboljelo od covida-19, pokazala je američka studija koja potvrđuje visoku učinkovitost cjepiva.

U izvješću američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dokumentirani su takozvani slučajevi "proboja" virusa među 101 milijuna cijepljenih objema dozama u Sjedinjenim Državama.

"Premda se radi o visoko učinkovitim cjepivima, slučajevi proboja su očekivani, posebno prije nego što imunost u populaciji ne dosegne dovoljnu razinu za dodatno smanjenje transmisije", kaže se u izvješću.

Istraživanjem je obuhvaćeno razdoblje od 1. siječnja do 30. travnja.


Bjelovarsko-bilogorska: 13 novozaraženih

9:00 - Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata potvrđeno je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

U Općoj bolnici Bjelovar trenutačno su na liječenju 22 pacijenta zaražena koronavirusom, od kojih su njih četiri na respiratoru, a na opservaciji je sedam pacijenta. U samoizolaciji se nalazi 279 osoba.


Bubaš: 'Roditelji, cijepite djecu stariju od 16'

8:44 - Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a, rekla je gostujući na HRT-u da je najvažnije biti cijepljen.

"Mjere su usmjerene k putu ka otvaranju, ali ne prema potpunom otvaranju. Mjere moraju biti postepene. Ne možemo otvoriti sve, a opet treba se vratiti što bliže funkcioniranju. Tome pridonosi pad broja zaraženih, ali i porast broja cijepljenih. Cjepivo je najmoćnije oružje u borbi protiv epidemije i najmoćnija zaštita zdravlja", rekla je za HRT te pozvala roditelje da cijepe djecu stariju od 16.

"Pfizer je dopušten za djecu stariju od 16 godina… U Americi čak i za djecu stariju od 12. Ja ću cijepiti svog sina kad navrši 12. Molim roditelje da cijepe svoju djecu stariju od 16 i omoguće im bezbrižno ljeto. Nadam se će tijekom lipnja Europska agencija odobriti i cijepljenje djece starije od 12. To bi bio jackpot", dodala je Bubaš.

"Zabrinjavajuće je da su mladi manje zainteresirani za cijepljenje, oni misle da su čelični, ali nisu… Voljela bih da se studenti više cijepe. Korona neće nestati s ljetom, korona će nestati s cijepljenjem. Na razini obitelji roditelji bi trebali razgovarati s djecom", poručila je Bubaš za HRT.Virovitičko-podravska: 6 pozitivnih

8:40 - Dva muškarca i žena, preminuli su u posljednja 24 sata, uslijed infekcije COVIDOM-19, a pritom su imali i brojne komorbiditete, izvijestio je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

Istodobno, među 71 testiranim, bilo je šestero novopozitivnih na virus SARS-CoV-2, od čega je njih četvero iz Virovitice, jedna je osoba iz Pitomače, dok kod jednog zaraženog nije napisano s kojeg područja dolazi. Na bolničkom liječenju je ukupno 21 pacijent, od čega je njih 20 u Općoj bolnici Virovitica, te jedna osoba u KBC-u Rebro.

Od početka epidemije korona virusa, s područja VPŽ, virusom SARS-CoV-2, zarazile su se 4.052 osobe. Nažalost, 136 ljudi je preminulo od posljedica infekcije COVIDOM-19.


Požeško-slavonska: 7 novozaraženih

8:21 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 77 slučajeva zaraze koronavirusom, 63 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 14 osoba je hospitalizirano.

U samoizolaciji se nalazi 178 osoba, a ukupno je testirano 45178 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 146 uzoraka, od kojih je 7 pozitivnih.


Sisačko-moslavačka: 15 novih slučajeva

8:06 - U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, petnaest je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Radi se o devet osoba s područja grada Siska, tri osobe s područja grada Petrinje, jednoj osobi s područja općine Lekenik, jednoj osobi s područja grada Novske i jednoj osobi s područja općine Jasenovac.


Indija prešla ukupno 27 milijuna zaraza

8:04 - Ukupni broj zaraza koronavirusom u Indiji danas je prešao 27 milijuna, što znači da broj novih slučajeva iznosi 208.921. Dnevna smrtnost od Covida porasla je za 4.157, prenosi Reuters.

Ukupni broj slučajeva u Indiji sada iznosi 27,16 milijuna, dok je ukupni broj smrtnih slučajeva 311.388, prema podacima ministarstva zdravstva.


Stožer će danas predstaviti popuštanje mjera

7:25 - Nacionalni stožer civilne zaštite trebao bi održati presicu u 11 sati te će se na njoj govoriti o ublažavanju mjera, što bi trebalo stupiti na snagu u petak.

Epidemiološka situacija je bolja pa će se govoriti o povećanju broja ljudi na svadbama na 100 osoba, produljenju rada ugostiteljskih objekata do 23 sata, otvaranju zatvorenih dijelova restorana, a jedna od novosti moglo bi biti i otvaranje sajmova na otvorenom i ukidanje ograničenja broja osoba na sahranama.

Spomenuto otvaranje unutrašnjih dijelova lokala i posluživanje gostiju unutra odnosi se samo na restorane zbog čega čelni ljudi sekcije caffe barova nisu zadovoljni. Oni traže jednake kriterije za sve.

"Gdje ipak dolazi do većeg grupiranja i miješanja ljudi, točenja alkohola i konzumiranja, dolazi do većeg opuštanja ljudi, tako da u tom smislu sigurno ne možemo govoriti o identičnim objektima bar što se tiče rizika", rekla je za N1 epidemiologinja HZJZ-a Sanja Kurečić Filipović.

No, alkohol se toči i u restoranima, a u nekima se do 7 jede, a od 7 pleše po stolu. Ugostiteljima to smeta pa spominju ustavnu tužbu. Dražen Biljan, dopredsjednika Nacionalne udruge ugostitelja Zagreba rekao je da udruga za sada ne razmišlja u tom smjeru, ali da je to jedna od mogućih opcija.

S druge strane, Glas poduzetnika je svoju ustavnu tužnu priveo kraju te kažu da će biti gotova koncem lipnja. Nakon dugo vremena više ljudi će moći prisustvovati svadbama i plesati u svatovima.

"Vidjet ćemo još hoće li se ta odluka odnositi da se broj ljudi ograniči na 100 ljudi ili će se ići i bez ograničenja ljudi, ali onda uz pridržavanje svih mjera i preporuka", kazala je Kurečić Filipović za N1.


Poljska organizira lutriju od preko 1,67 milijuna kuna za cijepljene

7:05 - Poljska će pokrenuti lutriju s nagradama od čak milijun zlota (273 000 USD) kako bi potaknula ljude na cijepljenje protiv COVID-19, rekao je u utorak ministar nadležan za program imunizacije. Riječ je o iznosu od oko 1,67 milijuna kuna.

Michal Dworczyk rekao je da je, iako se 69% Poljaka izjavilo da želi cijepiti protiv koronavirusa, najveći izazov bio osigurati da to učine, piše Reuters.

"Imamo još jednu reklamnu kampanju... uključili smo ljude iz sporta, uključili smo glumce i utjecajne osobe", rekao je Dworczyk na konferenciji za novinare. "Ovo je dodatni prijedlog za cijepljene", dodao je.

Natjecanje će se voditi uz pomoć državnih tvrtki i operatora lutrije Totalizator Sportowy. Svaka 2.000. osoba koja sudjeluje u lutriji osvojit će 500 zlota, a dva sudionika dobit će milijun zlota i hibridni automobil. Općine će se također poticati da se natječu za postizanje najveće stope cijepljenja, a prvih 500 koji dosegnu stopu od 75% dobivaju 100.000 zlota, što je otprilike 167.000 kuna.

Lutrija cijepljenja prati natjecanje u lipnju koje je nudilo vatrogasna vozila malim općinama koje su zabilježile veliku izlaznost na predsjedničkim izborima 2020. godine. Ova je inicijativa naišla na kritike oporbenih političara, koji su je nazvali slabo prikrivenim kupovanjem glasova.


U Brazilu preko 450.000 umrlih od koronavirusa

7:00 - Brazil je u utorak zabilježio preko 450.000 smrtnih slučajeva od COVID-19, objavilo je Ministarstvo zdravstva.

U posljednja 24 sata u Brazilu su umrle 2.173 osobe, a zabilježena su 73.453 novooboljele osobe od koronavirusa. Od početka pandemije u Brazilu je od tog virusa umrlo 452.031 osoba, a prema službenim podatcima više je od 16 milijuna zaraženih osoba.