SUZBIJANJE ŠIRENJA VIRUSA

STOŽER ĆE OD KAFIĆA I RESTORANA TRAŽITI DA SMANJE GLAZBU? Misle da bi to moglo smanjiti širenje zaraze, evo kako

Glazba u ugostiteljskim objektima uskoro bi mogla biti tiša kako bi se pokušalo smanjiti širenje koronavirusa

Nacionalni stožer civilne zaštite pokušat će dogovoriti s predstavnicima ugostitelja smanjenje buke u ugostiteljskim objektima te smanjenje decibela iz zvučnika što bi “snizilo” ton razgovora posjetitelja, doznaje Jutarnji list.

Budući da se koronavirus širi uglavnom kapljično, dijelom i aerosolom, svako pojačavanje govora ili vika pomažu u širenju. Navodno bi se tišom glazbom i tišim razgovorom smanjila snaga širenja koronavirusa.

Ugostiteljski objekti u kojima nije kao obveza u minimalnim uvjetima predviđena glazba, njena buka može biti samo do 65 decibela što bi bila jačina prosječnog razgovora, no sigurno je da je glazba u kafićima i puno glasnija.

ČEKAJU LI I NAS ‘TIHE ZONE’? Znanstvenici tvrde da bi to moglo drastično smanjiti širenje virusa u zatvorenom

JOŠ JEDAN RAZLOG ZA NOŠENJE MASKE: Neki znanstvenici misle da nam maske grade imunitet na koronavirus

Što kažu istraživanja?

Istraživanja znanstvenika s kalifornijskog sveučilišta potvrdila su da smanjenje glasnoće za samo šest decibela u prosječnom govoru može imati isti učinak na sprječavanje širenja virusa kao i udvostručenje ventilacije u prostoriji. Povećanje glasnoće za 35 decibela, što je razlika između šaptanja i vike, odašilje 50 puta više čestica.

Šaptanje stvara buku od 35 decibela, običan razgovor od 65, glasan govor 75, a vikanje 100 decibela, što je 30 više od buke koju stvara gradski promet. Buka od 100 decibela najviše je dopuštena u noćnim klubovima po hrvatskim zakonima.

Stručnjaci upozoravaju da bi trebalo ograničiti i zborsko pjevanje, a preporučuju i tzv. tihe zone u svim zatvorenim prostorima visokog rizika poput čekaonica u bolnicama.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr