SPORAN PLAN

STOTINJAK ZAGREPČANA MOLILO ZA GRADNJU CRKVE: ‘Protiv toga su mrzitelji Božji’

U parku u zagrebačkom naselju Trnjanska Savica u ponedjeljak navečer okupili su se vjernici sa zapaljenim svijećama te molili za planiranu gradnju crkve bl. Alojzija Stepinca u dijelu tog parka.

Vjernici su u procesiji sa svijećama došli u park nakon mise koja je na Stepinčev blagdan, 3. listopada, održana u Pastoralnom centru na Savici. U parku ih je dočekala grupa vjernika sa svijećama te su zajedno molili za proglašenje svetim blaženog Alojzija Stepinca i za izgradnju župne crkve u dijelu parka na Savici, pod  Stepinčevim geslom: “Gospodinu Bogu se ne žuri, ali on nikada ne zakasni”. Osim molitve i pjesmom su slavili Boga. Prema procjeni policije, bilo je stotinjak građana.

Župnik velečasni Antun Vukmanić istaknuo je kako je osobita molitva večeras za ovu župnu zajednicu koja od 1999. godine čeka na izgradnju svoje župne crkve. “Vi znate koliko je to vremena. Svake nedjelje pripravljati prostor u osnovnoj školi, opet ga raspremati, i tako iz tjedna u tjedan, iz godine u godinu. Zahvaljujemo svima na ljubavi i velikodušnosti koju su do sada ugrađivali u ovu zajednicu koja zbog nedostatka prostora nije nestala, nije se osipala, nego je rasla i izgrađivala se. Danas želimo moliti da lokacijska dozvola koju je Grad Zagreb izdao 9. kolovoza ove godine što prije postane pravomoćna kako bismo potom mogli nastaviti one neposredne radove prije početka izgradnje – upis vlasništva nad zemljištem, ishođenje građevinske dozvole i potom blagoslov gradilišta. Pozivam vas već sada da se sljedeći put okupimo upravo na blagoslovu gradilišta naše župne crkve”, poručio je župnik Vukmanić.

Na molitvi i HDZ-ovci

Studentski kapelan grada Zagreba, don Damir Stojić, Hini je izjavio da je na poziv župnika Antuna Vukmanića došao sudjelovati u večerašnjoj molitvi. “Mi kršćani kad god molimo, vjerujemo da je Bog prisutan. To je živa Crkva, dakle, Crkva jest narod Božji. Kad se okuplja, naravno, ta ista Crkva, narod Božji treba i mjesto okupljanja i zato uvijek gradimo crkve da se možemo okupljati. I tu smo da se molimo za više nakana – za hrvatski narod, za proglašenje svetim Alojzija Stepinca, ali i da sve prođe po redu za izgradnju crkve na ovoj novoj lokaciji. Tu smo prije svega da Boga molimo”, poručio je don Stojić.

Na molitvi su, među ostalim, bili i pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić te predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) i gradski zastupnik HDZ-a Mario Župan.

“Mislim da je lijepo da se družimo i gdje god se moli, dobro je biti. Moli se za pozitivne stvari. Molitva za dobro je uvijek dobrodošla i neće donijeti nikome loše”, izjavio je pročelnik Lovrić. Rekao je da je na molitvu došao privatno.

‘Gradu treba sveto i lijepo’

Sinoćnju molitvu komentirao je za Index pater Ivan Ike Mandurić rekavši kako je ovdje riječ o ispravljanju nepravde koja traje već 70 godina, a zbog koje vjernici nisu imali crkvu koju su trebali, te da se Zagreb stalno razvijao bez izgradnje crkvi.

Mandurić je sinoć govorio i tijekom molitve gdje je također naglasio ispravljanje nepravde. ‘Ali više od svih gradu i njegovu identitetu trebaju hramovi Gospodina i crkve! Došli smo do trenutka kad se te nepravde ispravljaju. Gradu treba sveto i lijepo. Sada ispravljamo nepravdu. Treba nam još mnogo crkava i Stepinčeve odvažnosti, ali i ljubavi Kristove da ni ova borba ne rodi ni trunku mržnje. Protivljenje ne dolazi od čovjeka, nego od Mrzitelja Božjega, koji je ranio ljudska srca teškom poviješću, koja je Bogu hvala, iza nas’, rekao je sinoć pater Mandurić.

Građanska inicijativa protiv izgradnje crkve

I predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) rekao je kako je na molitvu došao privatno jer kao vjernik i Zagrepčanin nije mogao ne reagirati na stavove da se crkva ne gradi u dijelu parka na Trnjanskoj Savici istaknuvši da je taj park veličine 18.500 metara četvornih, a svega jedna četvrtina površine ide na gradnju crkve.

“Dakle, tri četvrtine ostaju prazne. Znači, gotovo 14.000 kvadrata ostaje prazno na toj parceli. Ja sam čovjek koji je uključiv, čovjek dijaloga  i mislim da svi zajedno možemo iznaći, u jednoj sinergiji, dobro i kvalitetno rješenje i da za neko vrijeme dođemo na otvaranje, odnosno završetak izgradnje i posvećenje crkve u lijepom velikom parku na zagrebačkoj Savici”, istaknuo je Mikulić. Dodao je da podržava i one koji traže da tu bude park, ali također spada u onu grupaciju koja govori da crkve treba graditi.

Gradnji crkve u parku na Savici protivi se građanska inicijativa “Čuvamo naš park”, koja ističe da crkvu treba graditi na nekoj od obližnjih zapuštenih parcela. Inicijativu su podržali Društvo arhitekata Zagreba, koje ističe da je riječ o glavnom parku na Savici i da za gradnju crkve treba naći kvalitetnije urbanističko rješenje navodeći rješenje u Sigetu, te Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata koje poručuje da je nedopustiva graditeljska uzurpacija zelenih površina. Inicijativa je organizirala prosvjed 10. rujna, a na aktualnom satu Gradske skupštine (22. rujna), zastupnik Dominik Etlinger (SDP) najavio je kaznenu prijavu protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića tvrdeći da je riječ o nagodbi u kojoj grad daje svoje zemljište kako bi jedna župa odustala od povrata imovine od vlasnika jedne tvrtke.

Povratak na Net.hr