PRAVA PRILIKA

DOMOVI U BESCJENJE: U ovom se gradu kuće nude po enormno niskim cijenama

U jednom se malom hrvatskom gradu na prodaju nudi čak 200 obiteljskih kuća, ne računajući stanove, piše Glas Slavonije. Riječ je o Đakovu.

“I sami smo iznenađeni. Nudi se puno obiteljskih kuća u koje se praktički odmah može useliti”, kaže mladi bračni par koji živi u stanu, ali traži kuću. “Mi još razmatramo nekoliko opcija, zbog djece gledamo na blizinu škole, ali želimo i kuću u nekom mirnijem dijelu grada”, dodaje Đakovčanka Marina.

RAJ ZA KUPCE: U ovom su kraju nekretnine najjeftinije u Hrvatskoj

Broj potvrđuje i Vlado Rechner, vlasnik tvrtke Rehnšiber koja se bavi nekretninama i komunalnom djelatnošću.

“Imamo preko 200 obiteljskih kuća u ponudi. Većinom u Đakovu. Cijene su enormno niske. Prije krize u Đakovu su se gradilišta prodavala po cijeni od 20.000 do 30.000 eura, (150.000 do 230.000 kuna), a sad je moguće za tu cijenu kupiti kuću u kojoj se odmah može stanovati”, kaže Recnher, dodajući kako su različiti razlozi zbog kojeg je toliki broj kuća na prodaju.

Jedna kuća – 33.000 eura

“Neki ne mogu naći posao pa odlaze iz Đakova i prodaju kuću, neki nemaju novaca pa su prisiljeni prodati, a kod nekih se radi o nasljedstvu. Održavanje kuće nije jeftino, a to si neki ne mogu priuštiti pa ju prodaju. Rijetko se koja kuća nudi po cijeni iznad 50.000 eura (380.000 kuna). U ponudi su i stanovi, no uglavnom su na tržištu oni starije gradnje, dok ljudi traže novogradnju.”

Za primjer, jedna od kuća u Đakovu prodaje se po cijeni od 33.000 eura (250.000 kuna), a sastoji se od prednjeg prostora površine 20,50 metara četvornih, natkrivene terase površine 30,78 četvornih metara; hodnika, kuhinje, ostave, tri sobe, kupaonice, ukupne površine 66,06 četvornih metara, te pomoćnih dvorišnih prostorija, ostave i drvarnice ukupne površine 36,34 četvornih metara.

Povratak na Net.hr