Play ponuda

'Što znam o Grčkoj? E, i vi me svašta pitate...'

shimmer fallback

HDZ-ovac Kruno Markovinović, voditelj skupine za Grčku, ne zna koliko ta zemlja ima stanovnika ni tko joj je predsjednik.

27.5.2010.
12:33
Play ponuda

Zastupnica SDP-a Marija Lugarić voditeljica je skupine za Indiju.

"Skupine prijateljstva su light verzija parlamentarne diplomacije. I tu se naše obveze pretežno svode na događaje koje veleposlanik te države organizira u Hrvatskoj", objašnjava Lugarić ulogu voditelja skupine. U povodu 140. godišnjice Gandhijeva rođenja Lugarić je u Hrvatskoj organizirala predavanje o politici mira i nenasilja.

Za razliku od nje, drugi parlamentarci, voditelji skupina za pojedine zemlje nikada nisu organizirali bilo kakvu aktivnost, pa ni ne čudi što o zemljama za koje su zaduženi ne znaju ni osnovne podatke, piše Jutarnji list.

Kruno Markovinović (HDZ), voditelj skupine za Grčku, prednjači u neznanju.

"Naravno da znam nešto o Grčkoj. Ne znam koliko imaju stanovnika. Tko je predsjednik? A sad me vi to pitate. Pa da idem u Grčku sigurno bih naučio podatke. Ali, ja sam ionako htio biti na čelu skupine za Šri Lanku. Za nju znam da ima 11 milijuna stanovnika", kaže HDZ-ovac.

Tanja Vrbat (SDP), voditeljica skupine za Kubu, zemlju cigara posjetila je kao članica delegacije Stipe Mesića. S Kubancima komunicira e-mailom i poštom.

Boro Grubišić (HDSSB), voditelj skupine za Brazil, ispričao je cijelu priču: "Brazil je savezna država. Glavni grad je Brazilija. Poznati su po proizvodnji šećerne trske, kave i biogoriva. Brazil je bio portugalska kolonija, pa ga je portugalski kralj došao posjetiti. No, toliko se zaljubio da je rekao sinu: 'Ti se vrati u Portugal, a ja ću ostati ovdje.'"

Nedjeljka Klarić (HDZ), voditeljica skupine za JAR, uopće ne zna kako se ta država točno zove.

"Ne mogu sad o tome koliko imaju stanovnika. Da idem u posjet sigurno bih se informirala. Mislim da s Južnoafričkom Unijom moja Šibenska županija ima puno dodirnih točaka. Npr. turizam. A i mnogi Šibenčani žive u Johannesburgu."

Vedran Rožić (HDZ), voditelj skupine za Kuvajt, nagovještava obećavajuću suradnju.

"Kuvajt mi je dodijeljen. Naša skupina uspjela je dogovoriti da Kuvajt pošalje poziv, pa ćemo otići u posjet. Sigurno ćemo prije dogovoriti o čemu ćemo s njima razgovarati."

Neven Mimica (SDP), voditelj skupine za Čile, u toj zemlji ima rodbinu i prvi put ju je posjetio 1998. Ove godine bio je u delegaciji predsjednika Ive Josipovića na inauguraciji čileanskog predsjednika, a dvaput je u Hrvatskoj bila i čileanska skupina prijateljstva.

Play ponuda
Play ponuda