Što Vakula kaže o početku kolovoza i promjeni vremena?

Neki vole reći kako nam se ljeto prošlih dana vratilo, iako pitanje je li uopće i otišlo?! Ili možda došlo?! Sljedećih će dana neki pak vjerojatno pomisliti kako ga više neće ni biti jer Velika Gospa samo što nije. Ali, je li to baš tako?!

Premda je vrijeme u dosadašnjem dijelu kolovoza većini jamačno poboljšalo dojam o ovogodišnjem ljetu, o stabilnim vremenskim prilikama diljem Hrvatske može se samo maštati, kaže naš vodeći meteorolog Zoran Vakula.

Već sutra dolazi jače naoblačenje s kišom, često u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, sa zapada Hrvatske proširiti na veći dio zemlje. Barem djelomice sunčano zadržat će se na širem dubrovačkome području. Pritom je ponegdje moguća i obilnija kiša, ponegdje do sutra navečer i više od 50 litara po četvornome metru, posebice na sjevernom Jadranu – najveća je vjerojatnost u Istri i na riječkome području, te u Gorskome kotaru i Lici. Velika je vjerojatnost i olujnog nevremena s tučom, a osobito su na moru moguće i pijavice.

Srednja i južna Dalmacija najsunčanije

U petak i subotu u Dalmaciji i dalje većinom sunčano, uz samo malu vjerojatnost poneke lokalne nestabilnosti, te i dalje vrlo toplo, mjestimice i vruće. Znatno promjenljivije i oblačnije, uz nižu temperaturu, nerijetko čak i nižu od 25°C, bit će u sjevernijim krajevima, uz povremenu mjestimičnu kišu i grmljavinu, posebice u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj, te na sjevernom Jadranu.

Nedjelja će u većini Hrvatske vrlo vjerojatno biti stabilnija, sunčanija i toplija od subote, iako ne posvuda sasvim suha, a i u nastavku mjeseca ponovno će prevladavati vrlo topli dani, s najvišom temperaturom iznad 25°C, pri čemu će sigurno biti i barem poneki vruć, osobito u Dalmaciji, gdje je i najveća vjerojatnost suha vremena – gotovo idealno za one koji tek sada, ili ponovno, planiraju odmor uz more…

Povratak na Net.hr