SVE PO PS-u

ŠTO UOPĆE JEDEMO? U hranu ugrađuju silne dodatke koji nam mogu ozbiljno naštetiti

Iako se svakodnevno iz prodaje povlače proizvodi zbog prisutnosti salmonele, listerije ili  čak E. coli, dok sustav funkcionira, veću opasnost potrošačima predstavljaju dodaci hrani.

U trenutku kad se u Hrvatskoj provode masovne kontrole zdravstvene ispravnosti i valjanosti hrane, povela se i rasprava o dodacima hrani i njihovoj štetnosti po zdravlje potrošača. Natalija Džafić iz Veterinarskog zavoda Rijeka smatra kako građani ne moraju strahovati zbog hrane koju kupuju jer je kontrola hrane redovita i u skladu s europskim zakonodavstvom, no istovremeno vjeruje da nam veću opasnost predstavljaju dodaci hrani.

OPET SALMONELA U MESU, NAĐENA I E.COLI! Povučena pileća krilca i usitnjeno mljeveno meso

Dodaci hrani su odobreni od nadležnih službi i kontinuirano se ugrađuju u proizvode, a konzumacijom unose u nas, dugoročno mogu imati nepovoljno djelovanje na zdravlje, kaže Džafić za Novi list.

Inače, u javnosti je i dalje nepoznanica da subjekti u poslovanju s hranom snose svu odgovornost za hranu koju proizvode, distribuiraju i stavljaju na tržište. Inspekcije su tu da provjere jesu li njihovi postupci u skladu s europskim zakonodavstvom što je značajna promjena u odnosu na prijašnji sustav.

SALMONELA NIJE NAJGORE ŠTO MOŽETE NAĆI U HRANI… Uvozni odojci tretiraju se klorom!?

Nakon proteklih nekoliko tjedana u kojima smo gotovo svaki dan bili informirani o novim neispravnim proizvodima, najčešće zaraženima salmonelom, prodaja mesa u Hrvatskoj osjetno je pala, a hladnjaci u trgovinama na očigled su prazniji.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr