PODIJELILI FOTELJE?

ŠTO TOČNO SADRŽI DOGOVOR HDZ-A I MOSTA: Hoće li ovako izgledati nova hrvatska Vlada?

Nakon dugotrajnog sastančenja i šest krugova pregovora, HDZ i Most uspjeli su dogovoriti uvjete za formiranja Vlade.

HDZ i Most dogovorili su rotirajući saborski mandat prema kojem će, prema neslužbenim informacijama, prvi predsjednik Sabora biti čelnik Mosta Božo Petrov. Na čelu tijela zakonodavne vlasti predsjedavat će dvije godine, dok će druge dvije godine palicu za upravljanje preuzeti HDZ-ov Gordan Jandroković.

KAKO SU MOST I HDZ POSTIGLI DOGOVOR? Donedavno utjecajne članove više se ne pita – stiglo je vrijeme novog HDZ-a!

Potpredsjednici Vlade ujedno i ministri

Prema dogovorenom paketu, Mostu će pripasti četiri ministarstva i mjesto potpredsjednika Vlade. Predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković, potvrdio je kako će potpredsjednici Vlade biti ujedno i ministri. Nagađa se da će potpredsjednik Vlade iz Mostove kvote biti Vlaho Orepić, koji ujedno ostaje i ministar unutarnjih poslova. Kao kandidat za tu poziciju spominje se i mostovac Ivan Kovačić, a o tome tko će preuzeti mjesto potpredsjednika Vlade Most će odlučiti već ovog vikenda kada se sastaje Nacionalno vijeće stranke.

vlaho orepić

Most zadržava četiri ministarstva

Most zadržava i ministarstva uprave, pravosuđa i zaštite prirode kojem će se pripojiti i energetika koja se izdvaja iz Ministarstva gospodarstva kojim će rukovoditi HDZ.

SLUŽBENO JE! MOST JE PRIHVATIO PONUDU HDZ-a: Navodno se dogovorili oko najvećeg problema – fotelje šefa Sabora

Kako piše Novi list, takvo inzistiranje Mosta potpuno je razumljivo s obzirom na to da je Most zbog Ine bio spreman na opoziv bivšeg prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, zbog čega je na kraju pala Vlada, a Karamarko otišao sa čela HDZ-a. U Ministarstvo zaštite prirode najvjerojatnije ide i uprava za vodno gospodarstvo koja se izdvaja iz Ministarstva poljoprivrede.

Iako će Mostov ministar u resoru imati i energetiku, to ipak ne znači da će sve energetske državne tvrtke biti pod njegovom kontrolom. Kako piše Tportal, realno je očekivati da će kontrolu nad energetskim tvrtkama (INA, HEP, Janaf, Plinacro itd.) Most podijeliti s partnerima iz HDZ-a.

Više nego dovoljno potpisa

Predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković, koji kaže kako je Mostu dao ‘pravičnu, realnu i poštenu ponudu’ u ponedjeljak će od predsjednice zatražiti premijerski mandat za sastavljanje Vlade, a u tome ga podržava 90 zastupnika.

Podršku je Plenkoviću dalo svih osam zastupnika nacionalnih manjina kao i pet zastupnika HSS-a. Među onima koji su odlučili podržati Vladu HDZ-a je i Kazimir Varda, zastupnik HSU-a, a postoji mogućnost da se još neki zastupnici odluče na taj potez.

Povratak na Net.hr