VRH ŽIVOG ZIDA OSNOVAO NOVU STRANKU KAKO BI SE DOČEPAO MILIJUNA? Oni tvrde – ‘to nije jedini razlog…’

Unutarstranački problemi i novac iz državnog proračuna razlog su zbog kojeg su neki članovi Živog zida zatražili registraciju nove stranke Jedina opcija. Samo, kako bi do novca od dobivenih mandata došli, registrirati se moraju do petka kada se treba konstituirati Sabor, piše dnevnik.hr

U želji da novac Živog zida ne ode svakom pojedinačnom zastupniku članovi te stranke u žurbi su do konstituiranja Sabora registrirati novu stranku Jedina opcija.

Tihomir Lukanić tvrdi kako novac nije jedini razlog za pokretanje nove stranke te da su među osnivačima i svi njihovi partneri iz predizborne istoimene koalicije Jedina opcija. Međutim Goran Aleksić iz Udruge Franak to demantira koji je kazao kako ima svoju stranku te da mu “ne pada na pamet biti članom neke druge stranke”. Aleksić je uvjeren da ni Ivan Lovrinović nije član novoosnovane stranke, te dodaje da je stranka Jedina opcija osnovana iz pragmatičnih razloga, zbog “unutarstranačkih problema u Živom zidu”.

Istovremeno, spekulira se da je glavni razlog novac kojeg stranka dobiva iz Državnog proračuna za svakog svog saborskog zastupnika. Naime, prema Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe za svakog izabranog zastupnika političkim strankama pripada i pravo na naknadu u visini od 10 posto iznosa predviđenog po svakom zastupniku. U tom zakonu stoji i da se novac raspoređuje stranci kojoj je zastupnik pripadao u trenutku konstituiranja Sabora, čak i ako on naknadno prestane biti njen član.

PALFI, PERNAR I SINČIĆ OPET OSNIVAJU ŽIVI ZID, ALI NE ŽELE REĆI ZAŠTO: ‘Pa nije to javna stvar!’

Hoće li registracija biti u roku?

Naime, dok je u Živom zidu neizvjesno hoće li sadašnje vodstvo ostati bez utjecaja, moglo bi se dogoditi da stranci ostane novac “zarađen” njihovim osvajanjem mandata. Kako je Sinčiću odbijen upis stranke naziva istog kao i njegovo ime on je pokušao drugom opcijom. Za registraciju nove stranke Ministarstvo uprave ima 30 dana, no za Živi zid ona bi trebala biti registrirana do petka kada se konstituira Sabor, jer u suprotnom Jedina opcija ne bi mogla dobiti novac od osvojenih mandata.

“Čak i vjerujem da bi taj posao realno mogao biti gotov do petka. Znam da nemaju veliku navalu sličnih zahtjeva, a osim toga čuo sam da su nekim drugim strankama rješavali slične zahtjeve u roku od tri do pet dana”, kaže Lukanić dodajući da imaju i plan B ako to ne bude tako. Istovremano naglašava kako mu je drago što su novac i naknade stranaka, iako one nisu temelj osnivanja nove stranke, stavili “u fokus”.

“Izuzetno nam je drago da smo uspjeli kroz ove naše procese tu temu staviti na dnevni red tako da je javnost sada upoznata da svaka parlamentarna stranka za svakog zastupnika mjesečno dobije po 30 tisuća kuna, za žene kao manje zastupljen spol i 10 posto više. Ako ništa drugo, postigli smo to da se ljudi tek sad pitaju o opravdanosti ovih naknada”, kaže Lukanić.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr