SVI SU NAVALILI U LIKU

ŠTO SKUPLJE, TO BOLJE: Luksuzne kuće za odmor s bazenima i jacuzzijima hit u Hrvatskoj, a za cijenu nitko ne pita: ‘To nas ne čudi’

U Lici se dogodila turistička renesansa. Domaći gosti nisu putovali u inozemstvo, pa je svaki vikend sve bilo puno, a kada je bilo snijega, nije se pitalo za cijenu

Što luksuznije, to bolje. Osamljene kuće za odmor s bazenima i jacuzzijima i lanjske “korona” sezone bile su najbolje popunjene u cijeloj paleti turističkog smještaja. Booking je i za ovu sezonu jednako dobar, iako je to takozvani uvjetni booking ovisan o epidemiološkim mjerama. Dalmacija jedva čeka predsezonu, a u Lici turistička renesansa, javlja RTL.

Četvrtu godinu zaredom obiteljska kuća Ljutićevih u blizini Benkovca iznajmljuje se kao kuća za odmor. Imaju dobre najave i za ovu sezonu. “Prošle godine smo imali goste iz Danske, imali smo goste iz Austrije, iz Njemačke. Prošle godine smo bili popunjeni cijeli srpanj i 25 dana kolovoza, dok nije došlo zatvaranje… Većina njih je najavila povratak ove godine”, kaže Zvonko Ljutić iz Šopota.

HRVATSKI TURIZAM USKORO PRED VELIKIM IZAZOVOM: ‘Cijepljenje će nam sigurno pomoći, ali na kraju se uvijek gleda jedna brojka’

Interes za najskupljim kućama

Samo na području Ravnih kotara, zadarskog zaleđa, je oko 250 vila za odmor. Čak 90 posto njih ima bazene, ostali ih imaju u planu izgraditi. “Uglavnom cijene variraju od 800 pa do 4000 eura za tjedan, isto tako dobro rade i ove jeftinije, ali ne čudi da je interes skoro najveći za ovim najskupljima”, kaže direktor TZ Ravni kotari Vanja Čvrljak.

U vrijeme korone kuće za odmor su 2020. dosegle 80 posto prometa iz rekordne 2019. godine. “To nas ne čudi s obzirom na to da je sigurnost jedan od najvažnijih prioriteta koji današnji turist kad dolazi na neku destinaciju traži, a to se vidi upravo prema najnovijem istraživanju European Travel Commissiona”, kaže ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

U Lici su kuće za odmor imale i dobru zimsku sezonu. Domaći gosti nisu putovali u inozemstvo, pa je svaki vikend sve bilo puno, a kada je bilo snijega, nije se pitalo za cijenu. “Dolazili su nam gosti iz Dalmacije, pretežno mlađi bračni parovi s djecom i mladi parovi, dečki i cure, zato što je to kuća za četvero”, kaže Vesna Kostelac iz Korenice.

Za ljeto Kostelci imaju najavljene goste iz Hrvatske, ali i Francuske, Njemačke i Belgije, pa ne dvoje da je njihova lanjska investicija ipak bila dobra odluka.

CNN OBJAVIO: ‘Hrvati žele da se turisti presele k njima, a ovi ljudi su upravo to učinili’

Povratak na Net.hr