BURNO POLITIČKO LJETO

ŠTO SE TO KUHA KOD PLENKOVIĆA? Želi popraviti rejting HDZ-a. Iz Vlade će izbaciti od tri do čak pet ministara? I to već do kraja srpnja!

Nije poznato koliko će Plenković daleko ići s rekonstrukcijom kako bi popravio imidž HDZ-a

Premijer Andrej Plenković svjestan je lošeg rejtinga HDZ-a koji mu nikako ne ide na ruku, osobito sad pred predsjedničke izbore. Zato će premijer pomalo zakašnjelom reakcijom pokušati popraviti imidž stranke te pripremiti “teren” za svoju kandidatkinju na predsjedničkim izborima Kolindu Grabar-Kitarović. Zbog svega spomenutog, Plenković će do kraja srpnja na izvanrednoj sjednici Sabora ući u širu rekonstrukciju Vlade.

Kako doznaje Večernji list, upravo je Kolinda bila ta koja je zagovarala odlazak nekoliko ministara, točnije Lovre Kuščevića i Gabrijele Žalac jer loš rejting stranke utječe i na predsjedničin rejting. Raspoloženje je preksinoć u vodstvu HDZ-a bilo takvo da bi Plenković, da je to tražio, dobio podršku i za izbacivanje HNS-a iz Vlade pod cijenu izvanrednih izbora, prenijelo je Večernjem listu više sugovornika.

HDZ-OVA TIJELA DALA PLENKOVIĆU ODRIJEŠENE RUKE: Premijer ide u rekonstrukciju vlade!

HDZ-ovci očekuju da će otići troje od petero ministara

U Saboru će u petak Plenković predložiti novog ministra ili ministricu uprave dok će novog ministra ili ministricu vanjskih poslova premijer predložiti u sklopu rekonstrukcije. Međutim, nije poznato koliko će daleko ići s rekonstrukcijom kako bi popravio imidž HDZ-a. U stranci očekuju da uz Kuščevića i Pejčinović Burić ode još troje ili petero ministara. Večernjakovi sugovornici iz HDZ-a već neko vrijeme apeliraju da premijer smijeni ministre koji su se našli u aferama poput Gabrijele Žalac, Tomislava Tolušića, Milana Kujundžića, Nade Murganić, Marka Pavića, ali i Gorana Marića.

Za Marića je, kako doznaje Večernji, Plenković na užem Predsjedništvu rekao da se boji da medijske priče o njemu neće stati. Najteže bi mu navodno bilo smijeniti Tolušića jer je on i potpredsjednik HDZ-a te mu je zaleđe jaka Virovitička županije, iako je ondje HDZ sve češće središte afera.

NEKI MINISTRI NAKON LJETA OSTAJU BEZ FOTELJE U VLADI: ‘Rekonstrukcija ide na jesen, imamo dva mjeseca za ozbiljno razmišljanje’

Smanjivanje broja ministarstava

Smjene ministara donijele su teze o smanjenju broja ministarstava, međutim konkretna odluka još nije donesena i vjerojatno će pričekati eventualni drugi mandat. Spekulira se da bi nova ministrica uprave mogla biti Sanja Putica koja inače u Saboru mijenja Lovru Kuščevića. Kao nova ministrica vanjskih poslova navodili su se Andreja Metelko Zgombić te Zvonimir Frka Petešić, šef premijerova kabineta. Milorad Pupovac, šef SDSS-a i HDZ-ov partner, u srijedu je bio na sastanku s premijerom pa je nakon toga izjavio da podržava osvježenja u Vladi i napomenuo kako ne treba čekati jesen za rekonstrukciju.

Pupovac smatra da smanjivanje broja ministarstava obično nije donijelo veću funkcionalnost, no odluku prepušta Plenkoviću. Iz vladajuće većine pitaju se kako premijer planira osigurati većinu u Saboru dok traje ljetna stanka jer rekonstrukciju planira na izvanrednoj sjednici Sabora dok su zastupnici na godišnjem odmoru.

 

 

Povratak na Net.hr