ŠTO SE TO DOGAĐA NA NAŠOJ OBALI? / Zbog fekalija zatvorena plaža u lijepoj uvali, na još jednom mjestu drastično povišeni toksični materijali

Kaštelanski zaljev je jedna od najgore onečišćenih morskih lokacija

10.7.2020.
23:00
Play logo

RTL-ova Potraga provela je dan sa znanstvenicima u Kaštelanskom zaljevu - pronašli su 20 puta više olova i kadmija te čak 100 puta više žive od uobičajenih vrijednosti.

Zabrinjavajuće vijesti donijelo je najnovije istraživanje znanstvenika na jadranskoj obali. "'Mi smo sada obavili prvo uzorkovanje i našli smo da su toksični materijali povišeni. Recimo za olovo, kadmij, su povišeni 20-ak puta više nego što je normalno za čisti Jadran, dok je živa povišena i 100 puta. Živa je na granici dozvoljenih koncentracija prema našem pravilniku", rekao je Nenad Cukrov iz šibenskog centra Instituta Ruđer Bošković koji je analizirao more u Kaštelanskom zaljevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurno su još uvijek te koncentracije negativne za okoliš, a samim time ako ljudi konzumiraju ribe i školjke, naročito školjke iz takvog okoliša, onda je to negativno i za ljude", dodao je.

Kaštelanski zaljev je crna točka

Matea Dorčić iz Odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatnske županije kaže kako se radi o područu kojem gravitiraju 400 tisuća ljudi, velika je urbanizacija, industrijalizacija i ogromna migracija.

"Kaštelanski zaljev je crna točka zbog snažne industrije koja je tamo bila koncentrirana tijekom Jugoslavije. I ima puno stanovnika, nije bila ni riješena kanalizacija. Najgori je bio Jugovinil koji je tijekom svog rada ispusti velike količine žive. Bilo je tu nešto i radioaktivne prašine iz ugljena, pa sab vinil klorid, salonit gdje su iglice, imamo cement i imamo brodogradilište'', kaže Cukrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želja nam je bila analizirati rizike, vidjeti koja bi bila potencijalna onečišćenja mora i na temelju toga izraditi model rizika, testirati ga i da kao završni rezultat dobijemo plan intervencija koji će reći koje su potencijalne opasnosti, što ako se one dogode", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati se trebaju potvrditi u još dva testiranja. "Sigurno već fitoplankton osjeća posljedice, samim time i zooplankton, svi oni školjkaši i drugi organizmi koji su filtratori vode to nakupljaju u sebi. A onda sve ribe koje se hrane tim isto imaju negativne posljedice. Sigurno kraće žive, ugibaju, rađaju se deformirane, sigurno svega toga ima", kaže Cukrov.

Radi se na otkrivanju onečišćivača

Frano Mazetović sa Sveučilišta u Zadru kaže kako će kroz ovu izmjeru biti napravljen i model podmorja Kaštelanskog zaljeva gdje će se onda vidjeti potencijalni onečišćivači - od kanalizacijskih otvora, otpada, ali isto tako dobit ćemo informaciju o strukturi podmorja, čvrstoći tla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaštelanski zaljev je jedna od najgore onečišćenih morskih lokacija.

"Na svakoj lokaciji su isti potencijalni izvori zaraze. Tu pričamo u escherichiji. O crijevnim enterokokima. Tražimo zapravo fekalna onečišćenja. To je najbitnije u moru", kaže Hrvoje Petrović, sanitarni inženjer NZJZ-a Primorsko-goranske županije dodajući da su glavni izvor zaraze kanalizacije te brodovi koji ispuštaju otpad svojih sanitarnih čvorova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Zatvorena plaža u Malom Lošinju

Primorsko-goranska županija testira more na 270 lokacija, a u cijelom Jadranu postoji 920 takvih točaka. Glavni uzrok fekalnih onečišćenja jekanalizacija koja na kraju - pročišćena ili ne - završava u moru. Zbog fekalnog zagađenja jutros je zatvorena i plaža na otoku Lošinju u uvali Sv. Martin, javlja RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo