Slavonija i Baranja bez struje: Sto se tocno dogadalo u tih sat i pol?

Nesto vise od 700 tisuca stanovnika Slavonije i Baranje, odnosno 300 tisuca potrosaca - kucanstava i tvrtki, u srijedu ujutro je ostalo sat i pol bez struje, zbog kvara u Trafostanici Ernestinovo.

15.5.2014.
15:08
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Struje je nestalo zbog ispada jednog elementa transformatora na 400-kilovoltnoj mrezi u TS Ernestinovo.

Nada Kolega, glasnogovornica Uprave Hrvatskog operatora prijenosnog sustava, u priopcenju za javnost je istaknula kako je u 8.18 sati doslo do kaskadnog rusenja 220-kilovoltne i 110-kilovoltne mreze, cime je cijela Slavonija ostala bez elektricne energije, pise Glas Slavonije.

Nestanku elektricne energije prethodili su navodno radovi na trafostanici Ernestinovo, kao cvornoj tocki opskrbe Slavonije i Baranje, u okviru nekih redovnih poslova. Pri tome je napravljena pogreska u postupanju koja je dovela do kvara, koji je pak doveo do iskljucenja transformatora koji su srce trafostanice u Ernestinovu. A kada su oni ispali, onda je ostali dio mreze bio preopterecen i doslo je do raspada ostalog dijela mreze.

Sto se dogadalo tih sat i pol u Slavoniji i Baranji?

Vrijeme bez elektricne energije mirno i bez intervencija prometne policije proteklo je i u PU osjecko-baranjskoj, ali i u tvrtki Elektromodul, iako su semafori prestali raditi.

Zbog nestanka struje u liftu jedne zgrade zaglavila jedna zena, no srecom domar ju je uspio cuti i spasiti dok je ona panicno lupala po vratima.

Tramvaje odmah zamijenili busevima

Direktor Vedran Taslidzic potvrdio je da se promet unatoc prestanku rada semafora odvijao uobicajeno te nisu zabiljezeni nikakvi prometni kolapsi. I u GPP-u su se snasli, pa su, prema rijecima direktora Alana Brezovca, tramvaji istoga trena zamijenjeni autobusima.

Saponia, Kandit i Karolina bez vecih steta

Velike prehrambene tvrtke zbog iznenadnog iskljucenja elektricne energije svom srecom nisu pretrpjele previsoke stete, kakve su mogle nastati da je nestanak struje duze potrajao.

U Saponiji, izjavio je njezin predsjednik uprave Damir Skender, dramaticnih steta nije bilo. Izgubljena su gotovo dva sata proizvodnje, koja ce se morati nadoknaditi kako bi se ispunio plan proizvodnje. Vecih steta nije bilo ni na linijama proizvodnje deterdzenata i drugih proizvoda, koje su nakon dolaska struje mogle biti ponovno pokrenute.

U Karolini, prema rijecima direktora tvrtke Alena Varenine, steta je takoder nastala zbog zaustavljene proizvodnje, ali i povecanih kolicina loma (skarta) proizvoda te materijala za ambalazu.

Slicna je situacija i u Kanditu, gdje je takoder izravna steta nastala u obliku zastoja citavog procesa proizvodnje. Osim toga, posredna steta pojavila se i zbog zaustavljanja linija s proizvodnjom cokolade. Direktor Kandita Mario Muller pojasnio je kako se primjerice cokoladna masa da bi zadovoljavala potrebnu kvalitetu mora ponovno preradivati. Gubici su nastali, kaze Muller, i kod strojeva za pakiranje jer nakon sto se iznenada zaustave te ponovno pokrenu i uhodaju, nastaje vise skarta, vise gubitaka ambalaznih materijala.

Radnike poslali kuci

Strojevi u dakovackom Pan-Peku, drustvu za pekarske usluge i trgovinu, u kojem su, cuvsi da struje nece biti cijeli dan, sve radnike – njih dvadesetak, poslali kuci. No, struja je potom dosla, a kako bi se nadoknadilo propusteno, kaze clan uprave Robert Rusjan, radnici iz prve smjene pozvani su da propusteno odrade u trecoj smjeni.

Stala je i Tvornica kemijskih proizvoda Meteor. Vlasnik Ante Raspudic kaze da su gubici samo u tih 90 minuta na cetiri proizvodne linije 100 tisuca kuna.

Nestanak struje ljude je doveo i u pomalo smijesne pa i bizarne situacije, poput one da se fenom ne moze osusiti netom oprana kosa, pa se kasni na posao, ili se “zaglavi” u frizerskom salonu s bojom na kosi, jer nije bilo pritiska vode za njeno pranje pa su “pod farbom” bili “zarobljeni” dvostruko duze nego je to potrebno.

http://www.glas-slavonije.hr/

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali