NOVO NORMALNO

ŠTO SADA ČEKA DJECU U ŠKOLAMA? Boravit će u mjehurićima, velikog odmora na kakav su navikli neće biti, a tu su i još neke novosti

Za dva tjedna, kako se i očekivalo, svi školarci opet će u školske klupe, no ove godine pod sasvim drugačijim okolnostima s obzirom na pandemiju koronavirusa

Za dva tjedna na nastavu će se ići i na nastavi će se biti u mjehurićima. Da, u mjehurićima. Mjehurići su najveći izum ministra Radovana Fuchsa i njegove radne grupe pri Ministarstvu obrazovanja koja je tjednima smišljala naputke kako organizirati školsku nastavu u novim epidemiološkim uvjetima, javlja RTL.

Svaki niži razred bit će jedan mjehurić u kojemu će djeca zajedno ulaziti u školu, zajedno izlaziti iz škole i sve vrijeme zajedno boraviti u školi sa svojim učiteljem. Maske neće morati nositi, ali zato djeca u višim razredima hoće. Radna grupa od 23 stručnjaka sjetila se još i da treba provjetravati učionice i prati ruke i da djeca koja boluju od Covida ili su u samoizolaciji ne idu u školu. Sve ostalo su preporuke čija će provedba ovisiti od škole do škole.

SAVJETNIK MINISTRA OBRAZOVANJA OTKRIO DETALJE O NASTAVI: ‘Ovo nisu normalne okolnosti, moramo se prilagoditi’

Cijelo vrijeme u razredu

Za dva tjedna, kako se i očekivalo, svi školarci opet će u školske klupe. Oni najmlađi mogu se veseliti ulasku u balončiće ili mjehuriće. “Ulaze integralno u razred, u razredu su cijelo vrijeme, ne izlaze niti pod odmorom, kontrolirano odlaze u sanitarne čvorove, njihova razrednica je cijelo vrijeme s njima, dakle formira se izdvojena kohorta koja u najvećoj mogućoj mjeri sprječava nekakvo miješanje”, objasnio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Sva djeca od 1. do 4. bit će bez maski, kao i njihova učiteljica. Za učenike viših razreda, trebat će osigurati metar i pol razmaka, što bi u mnogim razredima moglo biti problematično.

PROCURILI DETALJI POČETKA ŠKOLSKE GODINE: Nastava za prva četiri razreda odvijat će se po sistemu ‘balončić’ ili ‘mjehurić’

Nošenje maski

U jednoj tipičnoj hrvatskoj učionici u kojoj u ovom trenutku ima 15 klupa, a u svim razredima učenika je osjetno više. To znači da će u ovom razredu učenici morati sjediti jedan kraj drugoga i nositi masku, a isto tako, s obzirom na to da ne postoji dovoljan razmak između njih i profesora, maske će morati nositi i učitelji.

Ravnatelji su zadovoljni što je njima ostavljeno da se prilagode u skladu s mogućnostima. “Radimo u obje smjene i nemamo nikakvih dodatnih prostora za dijeliti razrede. No, dio priče smo odradili u svibnju i lipnju s nižim razredima, to je ispalo dosta uspješno, tako da vjerujem da ćemo naći načina. Možda neće biti zadovoljavajući za sve i svakoga, ali da ispoštujemo maksimalno mjere koje su zadane”, rekla je Ivana Sauha, ravnateljica Osnovne škole Augusta Šenoe u Zagrebu.

‘KUPITI ŠKOLSKU TORBU ILI TELEVIZOR?’ Roditelji gotovo pola milijuna učenika sa strepnjom iščekuju objavu mjera i novih pravila

Online nastava?

Uz fokus na higijeni, predlaže se recimo i da svi učenici mjere temperaturu i to još kod kuće, neke će predmete slušati u dva pa čak i tri sata u komadu, a jedna od sugestija je i da nastava, ni odmori ne počinju svima u isto vrijeme, što bi moglo značiti i da više neće biti ovog zvuka. Dio roditelja okupljen u Facebook grupi Sigurnost prije svega predlaže da se zadrži mogućnost online nastave za osjetljive skupine.

“Danas sam čula, ako sam dobro zapamtila, da ako se dijete vrati iz škole, a u kući postoji netko, ili roditelj ili od ukućana koji je u rizičnoj skupini, da dijete drži distancu ili nosi masku. To je smiješno”, kazala je Ana Bašić iz Facebook inicijative “Sigurnost prije svega”.

KAKO ĆE IZGLEDATI SVAKODNEVNI ODLAZAK NA NASTAVU: Prvo prolazak kroz dezinfekcijsku barijeru pa kroz kontrolni punkt…

Alibi političarima

Radna skupina od 23-člana, kažu u sindikatu čija je predstavnica bila njezin dio, zapravo je formirana kako bi bila alibi političarima. Jer, krenu li stvari po zlu, dijele odgovornost s tim trustom mozgova.

“Ministrica Divjak je vjerovala da sve mogu riješiti tableti, a ministar Fuchs vjeruje da se može riješiti maska. I stvarno, ako maska može sve riješiti, a ovdje je ona uvjet u svim situacijama u kojima nije moguće osigurati fizičku distancu, a to nije moguće gotovo nigdje, onda mi stvarno nemamo problema”, izjavio je Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

Ili možda ipak imamo. Jer baš danas je Svjetska zdravstvena organizacija iznijela nove preporuke za školarce, od kojih se najviše ističe da bi djeca od šest do 11 godina također trebala nositi masku. Dakle, i u mjehuriću.

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr