Pravilnik o upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

DVOSTRUKI KRITERIJI

‘ŠTO VIŠE ZARAĐUJU, ČEŠĆE ĆE VARATI NA KVALITETI’: Borzan kaže da su propala dva argumenta kojima nam je industrija pravdala lošiju robu

Podsjetimo, istraživanje koje je Borzan napravila u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu je pokazalo da je trećima proizvoda na hrvatskom tržištu lošija od onih na njemačkom

Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta je raspravljao o novoj studiji Europske komisije o plasmanu naizgled istih proizvoda različite kvalitete. U raspravi je sudjelovala i potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan.

“Žao mi je što ovu studiju nismo imali ranije dok smo vodili rovovsku bitku za izjednačavanje kvalitete proizvoda u EU. Naime, s ovom studijom padaju u vodu dva argumenta koja je industrija koristila da bi opravdala plasman proizvoda lošije kvalitete u neke države članice. Prvi je da je dvostruka kvaliteta uzrokovana različitim preferencijama potrošača u različitim državama članicama. Ova studija je pokazala da potrošači u polovici ispitanih slučajeva preferiraju proizvod iz države članice koja nije njihova. Drugi argument koji pada u vodu je da je u nekim zemljama standard niži, pa su proizvodi jeftiniji i zato je njihova kvaliteta niža! Ova studija je pokazala da je utjecaj cijene na kvalitetu minoran“, objašnjava Borzan.

Hipp hrana u Hrvatskoj bila manje zdrava

Podsjetimo, istraživanje koje je Borzan napravila u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu je pokazalo da je trećima proizvoda na hrvatskom tržištu lošija od onih na njemačkom, a posebno su zabrinjavajući primjeri bili Hipp dječje hrane koja je u Hrvatskoj bila manje zdrava, ili Wudy hrenovke koje u Hrvatskoj uopće nisu imale mesa za razliku od njemačkog proizvoda. Ta studija je bila veliki argument u pregovorima o zabrani takve prakse u EU.

“Pokazalo se i da kompanije koje su veće i imaju veći profit češće stavljaju proizvode dvostruke kvalitete na tržište. Kako bismo se borili s takvim tržišnim igračima moramo osnažiti tržišne inspekcije, nacionalna tijela za provedbu i naravno potrošače“, rekla je Borzan.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr