BITKA NA LJEVICI

‘OČEKUJEM ČISTKE! MILANOVIĆ ĆE ELIMINIRATI SVE KOJI SU BILI UZ KOMADINU’: Pljušte reakcije nakon izbora u SDP-u

Nakon što je Zoran Milanović ponovno izabran za šefa SDP-a oglasili su se njegovi stranački kolege, ali i oni koji su gorljivo podržavali njegovog stranačkog protukandidata.

ZORAN MILANOVIĆ: ‘Mi nismo monolit, mi smo stijena, primorska, dalmatinska. Živio SDP, živjela Hrvatska!’

Milanka Opačić izjavila je kako su u SDP-u očekivali ovakav rezultat i da sada očekuju da će se strasti smiriti te da će se stranka okrenuti lokalnim, a možda i skorim parlamentarnim izborima.

“SDP je otvoren za suradnju sa svima koji će biti pozitivni, a oni koji su negativni i sami će doživjeti osudu svojih članova”, kazala je.

Izbori za predsjednika SDP-a
U sjedištu SDP-a nakon objave neslužbenih rezultata izboraFoto: Marko Prpic/PIXSELL

Opačić je upitana hoće li Davor Bernardić biti kandidat za gradonačelnika Zagreba.

KOMADINA NAKON PORAZA: ‘Čestitam Zoranu. Nije uspjelo danas, uspjet će sutra’

“Ja ne bih o tome, neka prođe još neko vrijeme. Gradska organizacija odlučuje o kandidatu za gradonačelnika”, odgovorila je.

Hajdaš Dončić: Nema nikakvih podjela

“Više smo nego zadovoljni, naši su članovi izišli na izbore, birali su i izabrali naš smjer, izabrali su Zorana Milanovića, nema nikakvih podjela. SDP je najveća hrvatska stranka i jedina stranka koja provodi izbore na ovakav način”, kazao je Šef izbornog tima starog-novog predsjednika SDP-a Zorana Milanovića Siniša Hajdaš Dončić.

KARAMARKO O NOVOM ŠEFU SDP-A: ‘Iskreno želim da Milanović i SDP dugo i kvalitetno obnašaju ulogu oporbe’

Ocijenio je kako je normalno da se u kampanji čuju povišeni tonovi te ocijenio kako onaj tko nema žar u očima, strast i eros, ne treba se baviti politikom.

 

Ostojić: Ne bojim se revanšizma

Ostojić s KomadinomFoto: Zarko Basic/PIXSELL

Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić, koji je na izborima za predsjednika te stranke podržavao Zlatka Komadinu, poručio je u subotu navečer kako se ne boji revanšizma.

Dodao da je u SDP ušao zbog socijaldemokracije, na poziv Ivice Račana, a ne “kao neki koji su u stranku ušli 15 dana prije nego što je pobijedila na izborima”.

“Zašto bih se bojao revanšizma? Članovi su odlučili i to treba poštovati. I sada bih ponovio sve što sam rekao zadnja dva mjeseca. Nemam se kome što ispričati jer nisam nikoga vrijeđao. Čuo sam da su se neki ispričali! Vjerojatno imaju razloga za to”, kazao je Ostojić novinarima ispred središnjice stranke upitan strahuje li od revanšizma.

U stranci, ističe, ima karijerista koji u nju ulaze 15 dana prije izbora. “Znate ono, kada SDP treba dobiti izbore, onda se 15 dana prije uključe u stranku. Toga ima u svakoj stranci, posebno u SDP-u. Ja sam nisam ušao u SDP 15 dana prije izbora. U SDP sam ušao kao sveučilišni profesor i, kao što znate, još uvijek sam profesor”, poručio je Ostojić.

Bernardić: Nemam razloga za ostavku

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić koji je podržavao Komadinu ustvrdio je da je očito da SDP-ovci ne žele promjene.

Poručivši kako to što je zagrebački SDP glasovao suprotno onome za što se on u kampanji zauzimao ne smatra razlogom da podnese ostavku, a novom-starom predsjedniku Zoranu Milanoviću je čestitao na izbornoj pobjedi.

“Čestitam Zranu Milanoviću. Očito da ljudi u SDP-u ne žele promjene. I to je to. A podnijet ću ostavku ukoliko izgubim lokalne izbore. Kada izgubite izbore među građanima onda podnesete ostavku. Ostavku ću podnijeti ako izgubim na izborima među građanima”, rekao je Bernardić.

Davor BernardićFoto: Zarko Basic/PIXSELL

 

Napomenuo je i kako sam nije bio kandidat na današnji izborima te dodao da će, ako izgubi na izborima za gradonačelnika podnjeti ostavku.

Ne boji se, kaže, nikakvog revanšizma u SDP-u te poručuje da kandidat za zagrebačkog gradonačelnika neće biti samo ukoliko mu članovi stranke ne daju povjerenje da se kandidira.

Upitan očekuje li razgovor s Milanovićem, Bernardić je uzvratio kako, “prije svega, očekuje razgovor s građanima Grada Zagreba, kao i dosad”.

Pojasnio je i razloge zbog kojih je podržao Komadinu rekavši kako je to bilo “za bolji i jači SDP, za SDP koji može biti realan protivnik sadašnjoj vladajućoj koaliciji i koji može pobijediti na sljedećim lokalnim i parlamentarnim izborima, kad god oni bili”.  Pri tom je podsjetio na stihove Olivera Dragojevića poručivši: “Da se opet rodim isti put bih izabrao”.

Nepravilnosti u izborima, kaže, bilo je, no priznao je i kako one “u većoj mjeri nisu utjecale na rezultat”.

Baldasar: Moram preispitati svoje stavove

Predsjednik splitskog SDP i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar izjavio je u subotu da je “malo razočaran” što u izborima za predsjednika SDP nije pobjedio Zlatko Komadina te da zbog većeg broja glasova, koje je Zoran Milanović dobio i u Splitu, mora preispitati svoje stavove.

“Malo sam razočaran jer sam očekivao pobjedu Komadine, ali Milanović je dobio više glasova od Komadine i u Splitu, a to znači kako i ja moram preispitati svoje stavove,” rekao je Baldasar u subotu navečer novinarima u Splitu.

Poslovni dnevnik
Ivo BaldasarFoto: Miranda Cikotic/PIXSELL

 

Baldasar je u kampanji za izbor novog predsjednika SDP otvoreno podupirao Komadinu, a oštro je kritizirao Milanovića.

Na novinarski upit znači li “preispitivanje stavova” i eventualnu njegovu ostavku na dužnosti predsjednika splitskog SDP-a, Baldasar je odgovorio niječno rekavši kako “u ovom trenutku radi stranke nisu dobre ishitrene odluke.”

“Osim toga, treba pričekati i stranačku konvenciju 16. travnja ove godine pa ćemo vidjeti kako će se stvar odvijati”, kazao je.

Kolarić: Očekujem čistke

Aleksandra Kolarić nakon što je na Twitteru čestitala pobjedu izjavila je za N1: “Očekujem čistke… Milanović će eliminirati sve koji su bili uz Komadinu. Poraženima će biti teško”, kazala je Kolarić.

Navela je da je zabrinjava budućnost SDP-a, jer je vezao sudbinu uz autoritarnog vođu iza kojeg je pet poraza. Poželjela je SDP-ovcima “puno sreće, jer ona će im trebati s ovakvim vodstvom”. Navela je i da SDP ima nisku političku i demokratsku pismenost te da je vezivanje sudbine stranke za vođu podsjeća na HDZ pod Ivom Sanaderom.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr