ŠTO JE OTKRILA INSPEKCIJA U KB DUBRAVA: / Nije bilo većih propusta u liječenju, ali je problematično nešto drugo; Smijenit će cijelu upravu?

Inspekcija Ministarstva zdravstva nije otkrila teže propuste u liječenju COVID-pozitivnih pacijenata u Kliničkoj bolnici Dubrava, ali je otkrila kaos u upravljanju respiracijskim centrom,

29.10.2020.
12:10
Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon što je jedna liječnica iz Kliničke bolnice Dubrava svojim pismom o stanju u Primarnom respiracijskom intenzivističkom centru podigla buru u javnosti, Ministarstvo zdravstva je prije tri dana ondje poslalo zdravstvenu inspekciju, zbog navoda o ugrožavanju zdravlja pacijenata i osoblja.

Nema jasne odgovornosti i ovlasti

Jutarnji doznaje kako je inspekcijski nalaz gotovo te da nisu utvrđeni "veći propusti u liječenju i opskrbi", ali zato jest otkrivena dvostruka linija upravljanja između uprave bolnice i koordinatora Primarnog respiracijskog centra, uzrokovana njihovom lošom komunikacijom. U zaključku inspekcijskog nalaza stoji da su djelomično potvrđeni manji propusti "zbog kojih nisu nastupile štetne posljedice koje bi utjecale na kvalitetu liječenja pacijenata u centru".

"Međutim na temelju izjava i dostupne dokumentacije uočena je neodgovarajuća komunikacija između Uprave bolnice i koordinatora Primarnog intenzivističkog centra što je na neki način dovelo do uspostavljanja dvostrukog sustava upravljanja bez jasno definirane odgovornosti i ovlasti, a što je dovelo i može dovesti do propusta u organiziranju rada respiracijskog centra", zaključila je inspekcija.

"Slijedom navedenog, a zbog izrazito specifične i kompleksne situacije u vezi epidemije COVID-om naročito je potrebno uspostaviti jasnu upravljačku hijerarhiju s definiranim odgovornostima i ovlastima", stajalište je inspekcije iz kojeg se može zaključiti kako bi KB Dubrava uskoro mogla dobiti novo vodstvo. Nagađa se kako bi Vlada mogla već danas na svojoj sjednici smijeniti upravu bolnice.

Nesporazum oko COVID-ambulante

Osim toga, inspekcija Ministarstva zdravstva je utvrdila i manje propuste u podjeli hrane te nesklad oko ambulante za COVID na Objedinjenom hitnom prijamu, koja je prema izjavi ravnatelja bolnice uspostavljena 22. listopada, a prema izjavi koordinatora Primarnog respiracijskog intenzivističkog centra tek pet dana kasnije.

Nisu potvrđeni navodi o pacijentici koja je 72 sata provela bez odjeće u sobi punoj drugih pacijenata, jer glavna sestra te ostalo osoblje s tog odjela navode da "ima dovoljno deka i jednokratnih pidžama u centru".

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali