Što je Europski parlament?

14. travnja ove godine građani Hrvatske po prvi puta biraju svojih 12 predstavnika u Europski parlament.

2.4.2013.
14:19

To je tijelo Unije, čije članove izabiru izravno građani EU svakih pet godina, koliko traje mandat zastupnicima. Zajedno s Vijećem ministara čini zakonodavnu vlast Europske unije. Sjedište mu je u Strasbourgu, dok mu se Tajništvo nalazi u Luksemburgu. Kako je pojasnila voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta u RH Violeta Simeonova Staničić, državljanka Bugarske i Europske unije, ističe kako Parlament predstavlja oko 500 milijuna građana Europske unije. Pojašnjava kako njegovih 754 zastupnika ( koji će se ulaskom Hrvatske u srpnju povećati na 766 zastupnika) obavlja izuzetno odgovoran posao, uključujući i odlučivanje o proračunu same Unije.

Iako se čini kako naših 12 zastupnika neće moći bitno utjecati na donošenje odluka, posebice kada ih stavimo u razmjere s brojnijim njemačkim ili španjolskim zastupnicima, oni, dakako, imaju veliki utjecaj. Staničić tvrdi kako nije jedino brojnost ruku dokaz moći u Europarlamentu. Brojne su pozicije moći- kao što su predsjednici brojnih odbora EP-a ili i utjecajni izvjestitelji koji izravno utječu na cijele procese unutar Unije.

Svaki europarlamentarac ima tri radna mjesta; u Strasbourgu, Bruxellesu te u svojoj državi. Radno vrijeme im je utvrđeno godinu dana unaprijed, a kalendar im je podijeljen na tzv. „crvene tjedne“ koji označavaju plenarne sjednice koje se održavaju u Strasbourgu i Bruxellesu. „Ružičastom bojom“ su označeni tjedni koje zastupnici provode u radu u parlamentarnim odborima. Tzv. „plavi tjedni“ podrazumijevaju rad zastupnika u svojoj europskoj političkoj obitelji- stranci (Europska pučka stranka - Europski demokrati, Europska socijalistička stranka te Savez liberala i demokrata za Europu), dok „zeleni tjedni“ označavaju vrijeme kada zastupnik radi sa svojim biračima i građanima u svojoj državi.

Posao u Europskom parlamentu je vrlo naporan, ističe voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta u RH Violeta Simeonova Staničić, ali je zato plaća, posebno za hrvatske prilike, adekvatna nagrada za tu vrstu rada i odgovornosti. Riječ je o gotovo 8 tisuća eura bruto. Te su plaće uvedene u posljednjem, petom, valu proširenja EU, kada je primljeno 10 novih članica plus Bugarska i Rumunjska. Do tada su zastupnici Europskog parlamenta dobivali plaće koje su bile istovjetne onima koje su dobivali u nacionalnim parlamentima. Dakako, postavilo se i pitanje putnih troškova koji su nemali, a i vremena koje zastupnici troše u zrakoplovima i čekajući na aerodromima.

Plaća je, dakle, za rad u Europskom parlamentu adekvatna, no postoji li radna disciplina ili je rad i angažman europarlamentarca ostavljen njemu na volju kao što je to slučaj s Saborom RH? I u Europarlamentu se rasprave vode pred polupraznim dvoranama, no za to postoji valjani razlog, ističe Staničić. „ U Europskom se parlamentu vodi računa je li zastupnik prisutan na plenarnoj sjednici jer se mora potpisati. Ako nije na sjednici, može biti u svojem uredu kojeg ima u Strasbourgu i Bruxellesu u kojem prati sjednicu te kada je glasovanje“, pojašnjava voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta u RH. Uz to, ipak se najveći dio posla obavlja na odborima, a u Veliku dvoranu, se odlazi tek kako bi se posao priveo kraju. A što se samih plenarnih sjednica tiče, zastupnici ne dobivaju mjesta u dvorani prema svojoj nacionalnoj pripadnosti, već prema političkoj pripadnosti. Smješteni su u svoju političku obitelj unutar koje rade i zajednički dogovaraju politike i poteze.

Najveće frakcije su Europska pučka stranka - Europski demokrati, Europska socijalistička stranka te Savez liberala i demokrata za Europu. Niti jedna frakcija ne može sama u EP-u donositi odluke, već se konačna rješenja ipak donose dogovorom. U 80 posto slučajeva, kaže voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta u RH Violeta Simeonova Staničić, zastupnici glasuju prema odlukama svojih političkih obitelji, no u 20 % slučajeva glasuju isključivo temeljem nacionalnih interesa.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali