Znate li gdje ćete plaćati porez zaposlite li se u nekoj od zemalja EU?

HTV je emitirao drugu emisiju novog kviza EUnigma, čiji je cilj edukacija o temama vezanim uz skori ulazak Hrvatske u članstvo u Europskoj uniji.

3.5.2013.
21:30

U nastavku su pitanja iz druge emisije kviza EUnigma. Provjerite svoje znanje o Europskoj uniji.

Benediktu XVI., Mozartu i nizozemskoj kraljici Beatrix zajedničko je da se nalaze na kovanicama od 1 eura. U cijeloj eurozoni lica euro kovanica su identična, a naličja se razlikuju od države do države.

Europska unija ima posebne zakone vezane uz osobne iskaznice. Ne. One su u nadležnosti zakonodavstava država članica.

Državljani Japana i Australije trebaju vizu za boravak u Europskoj uniji kraći od tri mjeseca. Među 30-tak država čiji građani ne trebaju vizu za boravak u Uniji kraći od tri mjeseca su: Japan, Australija, Kanada, Novi Zeland i Sjedinjene Američke Države.

Hrvatske će tvrtke nakon ulaska u Uniju moći sudjelovati u svim javnim natječajima objavljenima u drugim državama EU. Tvrtke iz država članica EU ravnopravno sudjeluju u javnim natječajima objavljenima u bilo kojoj državi Unije.

U Europskoj je uniji zabranjena prodaja energetski neučinkovitih žarulja. Odluka o povlačenju s tržišta svih konvencionalnih žarulja donesena je kako bi se smanjila emisija ugljičnog dioksid.

Schengenski će se režim početi primjenjivati na dan pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Hrvatska neće ući u schengenski prostor danom pristupanja Europskoj uniji. Granične kontrole zadržat će se sve dok se ne steknu potrebni uvjeti za ulazak u schengenski prostor.

Nakon ulaska u EU, zaposlite li se na više od šest mjeseci u Italiji, porez ćete plaćati u Hrvatskoj. Zakonodavstva većine članica Unije određuju da se porez plaća tamo gdje se radi. Boravi li građanin više od 6 mjeseci godišnje u nekoj državi Unije, ta se država može smatrati njegovim prebivalištem.

U cijeloj Europskoj uniji broj hitne službe je 112. Nažalost, prema posljednjim anketama samo jedan od četiriju građana Unije zna za univerzalni europski broj hitne službe 112.

Najviše zaštićenih autohtonih proizvoda u Europskoj uniji imaju Talijani, Francuzi i Španjolci. Među zaštićenim autohtonim proizvodima prednjače sirevi, pivo i mesni proizvodi.

U Europskoj uniji je do 2016. zabranjeno saditi nove nasade maslina. Nije zabranjeno saditi nove nasade maslina. Potpore u tom sektoru utvrđuju se površinom maslinika u određenoj godini koja se dogovara tijekom pregovora s Unijom.

Nakon Pentagona, najveća administrativna zgrada na svijetu nalazi se u Bruxellesu. Najveća administrativna zgrada nakon Pentagona nalazi se na području Unije, u Rumunjskoj. Riječ je o Palači parlamenta u Bukureštu.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali