ŠTO ĆE REĆI MOST: / Brižni SDP ih jasno upozorio na opasnosti iz HDZ

Nakon postizborne trakavice, u kojoj je je sve izglednije kako će Most podržati HDZ, u SDP- ponavljaju kako niti je HDZ pristao na reforme Mosta, niti na dva glavna uvjeta.

17.12.2015.
14:38
PIXSELL, Patrik Macek
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

KARAMARKO: “Ako Most želi 10 ministarstva, mi trebamo dobiti 30!”

A nakon rata na Twitteru, novim priopćenjem su pobrojali sve grijehe HDZ-a te upozorili Most.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Pregovarački proces podrazumijeva uvažavanje stajališta partnera u pregovorima. Nakon što smo jučer službeno potvrdili naše stavove i prihvatili preduvjete za buduću suradnju s MOST-om u formiranju saborske većine i nove hrvatske Vlade, naši politički oponenti iz HDZ-a, a koji su ujedno i potencijalni partneri u ovom procesu, izrazili su sumnju u otvorenost i iskrenost naših stavova. Brine ih i činjenica da smo korigirali neka naša ranija stajališta.

Upravo zato želimo podsjetiti da se Hrvatska trenutno nalazi u fazi pregovaračkog procesa oko konstituiranja Sabora i formiranja Vlade. Pregovarački proces podrazumijeva uvažavanje stajališta partnera u pregovorima. Podrazumijeva i jasna polazna stajališta koja su tijekom dijaloga, u svrhu iznalaženja najboljeg rješenja, podložna promjenama, što je prihvatljivo i razumljivo u svakom procesu pregovaranja. Prema tome, jasno je da smo se u ovoj fazi pregovora primakli ključnim stajalištima i preduvjetima MOST-a za uspješan nastavak pregovaračkog procesa.

Naša Koalicija pokazala je da može i zna preuzeti odgovornost i rizike te donositi važne i teške odluke. Dokazujemo to već posljednje četiri godine rada u Vladi i Saboru, tijekom kojih smo uveli reda u državi i izvukli Hrvatsku iz krize, o čemu govore svi relevantni podaci.

HDZ je pokazao da nije u stanju ni donijeti jasne odluke niti ih otvoreno i jasno komunicirati s potencijalnim partnerima i s javnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zavlačenje MOST-a

Prvi primjer vidjeli smo kod zavlačenja MOST-a do zadnjeg trenutka kod pokušaja konstituiranja Sabora, da bi u konačnici na samoj sjednici HDZ odbio podržati gospodina Roberta Podolnjaka iz MOST-a za predsjednika Sabora, usprkos punoj potpori kandidatu od strane SDP-a i naše Koalicije.

Drugi primjer su nedorečeni i kontroverzni odgovori HDZ-a na preduvjete za suradnju s MOST-om. Naš stav je da HDZ i Domoljubna koalicija u svojim Zaključcima nisu ispunili uvjete definirane od strane MOST-a, odnosno da su implicitno odbili mogućnost tripartitne vlade s MOST-om i koalicijom Hrvatska raste. Nadalje, smatramo da nisu nedvosmisleno prihvatili prijedlog MOST-a o nestranačkom mandataru, već tek otvorili "mogućnost razgovora" o tome. Štoviše, čelnik HDZ-a gospodin Tomislav Karamarko u svojoj izjavi medijima nakon spomenute odluke MOST-a najprije je ostavio "mogućnost da i on bude mandatar", a zatim nekoliko puta ponovio (zadnji put danas) raniju tezu da "Domoljubna koalicija ne može surađivati sa SDP-ovom koalicijom" što je u potpunoj suprotnosti sa svim do sada.

Radi kolega iz MOST-a i ukupne hrvatske javnosti želimo istaknuti da smo na prvotnu odluku MOST-a da nastavi razgovore samo s Domoljubnom koalicijom reagirali upravo zbog naše ocjene da Domoljubna koalicija nije jasno i nedvosmisleno prihvatila preduvjete MOST-a", stoji u priopćenju SDP-a.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali