BESKRAJNA BORBA / Što ako se pojavi još opasniji soj korone i cjepiva postanu beskorisna? Iz Pfizera otkrili kakvi su im planovi

Prije davanja odobrenja za stavljanje cjepiva u promet, najvažnije je kliničkim podacima dokazati da su koristi puno veće od bilo kojih nuspojava ili potencijalnih rizika

13.9.2021.
12:59
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Učinkovitost postojećih cjepiva protiv Covida, barem kad je riječ o zaštiti od zaraze, ponešto je pala pojavom novih sojeva, pokazala su neka istraživanja. Iako cjepivo i dalje odlično štiti protiv teških oblika bolesti i smrti, mnogi strahuju da bi se i to moglo promijeniti ako se pojavi neka nova dominantna mutacija.

Francesca Russo iz Pfizerova odjela za odnose s javnošću poručila je za Slobodnu Dalmaciju da su, u slučaju da se utvrdi da treća doza s trenutačnim cjepivom BNT162b2 ne štiti od delta varijante ili drugih budućih varijanti, u mogućnosti razviti i proizvesti poboljšano cjepivo u roku od oko 100 dana.

"Dok Pfizer i BioNTech vjeruju da treća doza BNT162b2 ima potencijal očuvanja najviše razine zaštitne učinkovitosti u odnosu na sve trenutačno poznate varijante, uključujući deltu, tvrtke su i dalje na oprezu i razvijaju ažuriranu verziju cjepiva Pfizer-BioNTech koja cilja na proteine s punim šiljcima varijante delta. Prva serija mRNA za pokus već je proizvedena", dodaje Russo.

Sprej za nos nije u planu

Iako se proteklih mjeseci govorilo o spreju za nos koji bi pomogao u borbi protiv Covida, Russo je odgovorila kako trenutačno nešto takvo nemaju u planu.

Prije davanja odobrenja za stavljanje cjepiva u promet, najvažnije je kliničkim podacima dokazati da su koristi puno veće od bilo kojih nuspojava ili potencijalnih rizika.

"Sigurnost svih cjepiva intenzivno se prati, kako u ispitivanjima prije davanja odobrenja, tako i kroz različite studije te sustave spontanog prijavljivanja nuspojava koji se provode nakon što se cjepivo nađe na tržištu", kaže za Slobodnu Maja Bašić, glasnogovornica HALMED-a.

Nuspojave su očekivane

Budući da cjepiva često koriste na velikom broju ljudi, različite nuspojave mogu se očekivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Stoga europsko zakonodavstvo zahtijeva praćenje sigurnosti svih lijekova, uključujući cjepiva, dok god su u primjeni", dodaje Bašić.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali