Predsjednik uprave OktalPharme, Ivan Klobučar, poručio je kako zbog duga bolnica veledrogerijama pacijenti više neće dobivati lijekove koji su im potrebni

Nakon što je Medika u utorak obustavila isporuku lijekova svim bolnicama osim onoj u Lovranu zbog duga od 2,5 milijardi kuna, dugove u zdravstvu komentirao je i predsjednik Uprave OktalPharme Ivan Klobučar. Kaže kako su već tri mjeseca u potpunosti ignorirani od Vlade.

"Ne bi bilo korektno da komentiram poslovne odluke mog konkurenta, iako ih u potpunosti razumijem, jer nama se svima prelila čaša već odavno, ali smo iz nekog, nama, čak i meni, sasvim nepoznatog razloga i dalje nastavili sa svojim poslom. Mi smo u potpunosti ignorirani od Vlade Republike Hrvatske, od Ministarstva zdravstva, od HZZO-a i od ministra Beroša, gdje već više od tri mjeseca molimo i kumimo za sastanak i za bilo kakvo rješenje", rekao je Klobučar za N1.

Uz poznati podatak o ukupnom dugu zdravstva od 6,5 milijardi, otkrio je i koliko je novca naplaćeno od početka godine. "Dug se približava šest i pol milijardi kuna, ljekarni i bolnica, dospjelom i nedospjelom. Ove godine su samo dvije fakture, od njih 12, plaćene ljekarnama, danas je najava još jedne fakture, očito je netko shvatio da je došlo 12 i pet, a ne pet do 12, a bolnicama je oko 30 posto naplaćeno u zadnja tri mjeseca, ono što smo isporučili", pojasnio je Klobučar.

Sve preko leđa pacijenata

Stanje je, prema njegovim riječima, došlo dotle da će tek sad netko od odgovornih shvatiti što se zbiva i to "preko leđa pacijenata i svih ostalih koji za to nimalo nisu krivi". Na pitanje novinara što ako nekome zatreba lijek kojeg nema, Klobučar je poslao surovu poruku.

"Pa, onda ga neće dobiti. Vrlo jednostvno. Napokon netko to mora izreći. Mi ipak trebamo braniti svoje firme, svoj status, svoje ljude, a netko tko je zaprimio lijekove i potrošni materijal, mora ga platiti, a životi ljudi će sada nažalost biti ugroženi, ovo je nažalost realnost", poručio je Klobučar.

Gotovo sve bolnice u dugovima

Naposljetku je i otkrio konkretno stanje. "Nama duguju gotovo sve bolnice, ne znam postoji li ijedna u Hrvatskoj koja posluje po zakonu, to je 60 dana. U potpunoj ili djelomičnoj blokadi nam je 35 bolnica i taj krug će se, ako se nastavi ovako, širiti", poručio je čelnik OktalPharme.

Tvrdi kako iz Ministarstva zdravstva ne kažu ništa o ovoj situaciji, jer im tri mjeseca nisu odgovorili niti na jedan dopis. "Uvršteni su neki skupi lijekovi u budžet HZZO-a, a uopće nije povećan budžet, dakle to je plan koji nema veze s realnošću. A to je opet kriv netko tko ga je radio", zaključio je Klobučar.