LJUTITO PRIOPĆENJE

MESIĆ O NOVIM ŠATORAŠIMA: ‘Najoštrije osuđujem neoustaško orgijanje’

Počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić osudio je u srijedu postavljanje šatora u Srbu pokraj spomenika ustanka naroda Like, koji je postavila Autohtona Hrvatska stranka prava.

Mesić je ocijenio taj čin kao “neoustaško orgijanje u Srbu” kojemu je cilj spriječiti obilježavanje 27. srpnja 1941., datuma koji bi u hrvatsku povijest trebao biti upisan zlatnim slovima. “Osuđujem, i to najoštrije, neoustaško orgijanje u Srbu, organizirano očito samo s jednom, jedinom namjerom: da se spriječi dostojanstveno obilježavanje datuma koji bi zlatnim slovima trebao biti upisan u hrvatsku povijest: 27. srpnja godine 1941., kad je – samo mjesec dana nakon formiranja Sisačkog partizanskog odreda – u Hrvatskoj i u BiH izbio narodni ustanak, ustanak Srba, Hrvata i Bošnjaka protiv okupatora i njihovih domaćih pomagača”, ističe Stjepan Mesić.

MILORAD PUPOVAC O ŠATORU U SRBU: ‘Policija štiti sljedbenike poraženih ustaških ideologija’

POLICIJA U SRBU PRIVELA ZORANA ERCEGA: ‘Pravaši u šatoru skrivaju plinsku bocu!’

“Kad svi šute, netko mora progovoriti. Kad šute institucije Republike Hrvatske, kad se ne oglašavaju obnašatelji visokih državnih funkcija, kad vlada muk na stranačkoj sceni, netko mora progovoriti. I ja ću to učiniti – kao počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista i kao Predsjednik Republike Hrvatske od 2000. do 2010. godine”, poručio je u priopćenju.

Mesić navodi kako obilježavanje toga dana, kojega već godinama prate neoustaške provokacije, “nije po volji onima koji tako zdušno pišu ‘novu povijest’, lažući, prešućujući i falsificirajući”. Ističe kako su ove godine otišli i korak dalje te odlučili spriječiti obilježavanje Dana ustanka u Srbu što je “otvoreni izazov ne samo svim pobornicima istine, ne samo svim antifašistima i svim žrtvama fašizma, to je izazov i jasna prijetnja demokraciji u Hrvatskoj i budućnosti ove zemlje”.

A POLICIJA ŠUTI… A-HSP-ovci zauzeli Srb, podigli šator i pod svaku cijenu žele spriječiti proslavu antifašističkog ustanka

“Ako ćemo se predati u ruke povijesnim revizionistima, apologetima ustaške zločinačke paradržave, ako ćemo sramotno šutjeti na njihove provokacije, onda se Hrvatskoj crno piše! Niti zaokupljenost pripremama za prijevremene parlamentarne izbore, niti sezona godišnjih odmora, nisu i ne mogu biti opravdanje za izostanak svake reakcije na ono što se događa u Srbu, dapače na činjenicu da je otvorenim pobornicima ustaštva uredno omogućeno, uz asistenciju i podršku hrvatske policije, da pripremaju teren za još jedan atak na antifašizam i na narodnooslobodilačku borbu”, navodi Mesić i poručuje kako šutnju treba prekinuti, stvari treba nazvati pravim imenom i reagirati prije nego što bude prekasno.

Povratak na Net.hr