banner

REFORMA OBRAZOVANJA

STIŽU VELIKE PROMJENE U NASTAVI, UVODE SE MEĐUPREDMETI: Neki od njih predviđaju i volontiranje te terensku nastavu

Zna se da će tri od ukupno sedam međupredmetnih tema biti ‘održivi razvoj’, ‘poduzetništvo’ i ‘učiti kako učiti’, a svaki će učitelj odabrati temu iz pojedine teme koju najbolje može koristiti unutar svoga predmeta

Ovoga tjedna će, najprije u digitalnom, a zatim i u tiskanom izdanju Narodnih novina biti objavljeni kurikularni dokumenti za 24 školska predmeta u sklopu reforme školstva.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kazala je ranije kako su među tim kurikulima i kurikulumi međupredmetnih tema.

MINISTRICA OBRAZOVANJA: Kurikularna reforma od iduće godine ulazi u sve škole

Učenici će učiti i o štednji novca

HRT je objavio kako će tri od ukupno sedam međupredmetnih tema biti: održivi razvoj, poduzetništvo i učiti kako učiti. Te međupredmetne teme nisu zasebni predmeti, nego će se protezati kroz sve predmete. Primjerice, već se zna što sadrži međupredmetna tema “poduzetništvo”.

“Kako štedjeti novac i kako recimo, ako ćemo se baviti turizmom, napraviti jelovnik ili nešto vezano uz hotel da bismo bili bolji od konkurencije. Najzanimljivije je pravilno korištenje novca, od štednje do razumijevanja kućnog budžeta”, kazao je za HRT profesor engleskog jezika u Osnovnoj školi Ludina, Tomislav Pavlović, ujedno i član radne skupine u obrazovnoj reformi “Škola za život”.

On napominje kako će svaki učitelj odabrati temu iz poduzetništva koju najbolje može koristiti unutar svoga predmeta.

PROŠLO PRVO POLUGODIŠTE EKSPERIMENTALNE FAZE KURIKULARNE REFORME: Učenici otkrili što zaista misle o njoj

Učiti kako učiti i planirati učenje

Ista je priča i za međupredmetnu temu “održivi razvoj” koja uključuje ekologiju, ekonomiju, volontiranje te predviđa dosta terenske nastave.

“Mogu posjetiti razna skloništa za nezbrinute životinje, pomoći starijim osobama kojima je potrebna pomoć jer cilj održivog razvoja je i dobrobit svih nas”, kazala je za HRT članica mentorskog tima “Škola za život” Tamara Vučković.

U međupredmetnoj temi “učiti kako učiti” učenici će učiti kako planirati učenje, kako povezati informacije te kako ih upotrijebiti.

DIVJAK NAJAVILA EDUKACIJU ZA KURIKULARNU REFORMU: ‘Govorimo o dosad najvećoj edukaciji u povijesti Hrvatske’

Povratak na Net.hr