SNIJEG VEĆ POČEO PADATI, IMA GA ČAK I U RIJECI; U Lici se kiša smrzava u dodiru s hladnim tlom: / Taj problem će navečer biti još veći...

Turbulentno vrijeme će na obali donijeti jaku kišu i južinu, a u gorju i podvelebitskom kanalu buru praćenu snijegom; na kopnu također mokro, uz mogućnost ledene kiše

2.12.2020.
7:52

Klimatološki početak zime donio je hladnoću, a zbog ciklone iz Ligurskog mora ponegdje će biti i snježnih radosti. No, kako ciklona potkraj dana bude ulazila nad Jadran, u naše će krajeve stići i nešto topliji zrak. Na Jadranu je već jutros bilo oblačno i kišovito, a u gorju se još očekuje i snijeg.

Novi list javlja kako je snijeg već zabiljelio Platak, ali i Rijeku te da je temperatura svega tri stupnja. Snijega ima i u središnjoj Istri te na Ćićariji, Učkoj te u Labinštini. Uz obalu pada kiša. U ovim trenucima snijeg pada u Gorskom kotaru, na Učkoj, u dinarskom gorju, uz granicu s Bosnom i Hercegovinom, a poneka pahulja nošena burom zabilježena je i na području Senja, doznaje N1. U nastavku dana snijeg bi trebao jače pasti, a najdeblji snježni pokrivač očekuje se u Gorskom kotaru, gdje bi ga moglo napadati i 30 do 40 centimetara, osobito na ogulinskom i delničkom području. Moglo bi ga biti i u Zagrebu.

"Treba upozoriti i na kišu koja se smrzava u dodiru s hladnim tlom, tzv. prehladna oborina, koja već jutros pada na području Like, a može je biti u nastavku dana i u dijelu središnje Hrvatske, osobito Banovini, zatim u noći i ujutro i šire u središnjoj Hrvatskoj, pa i na širem zagrebačkom području", upozorava meteorologinja N1 televizije Tea Blažević.

U ostatku unutrašnjosti će prijepodne ostati relativno suho. Jaka, na udare i olujna bura mogla bi nositi snježne pahulje do obale i nekih kvarnerskih otoka, dok će u Dalmaciji puhati jako i neugodno jugo. Jutro tek nešto manje hladno od jučerašnjeg, osobito na Jadranu.

"Poslijepodne u središnjim i sjeverozapadnim predjelima kreće povremeno mokar snijeg, no uhvatit će se i koji centimetar na tlu, osobito uz granicu sa Slovenijom te u Banovini. No treba upozoriti da će, čini se, navečer taj snijeg prelaziti u kišu koja će se lediti u dodiru s podlogom. Hladno uz temperature oko nule ili u samo malom plusu", prognozirao je RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić.

Od sunca u Podunavlju do ledene kiše u Lici

Na istoku zemlje će uglavnom ostati suho, a ponegdje u Podunavlju bi možda moglo "izviriti" i sunce. Slaba susnježica ili snijeg mogući su u slavonskom gorju. Sa slabim do umjerenim istočnjakom ostat će jednako hladno kao i u utorak.

U Dalmaciji potkraj srijede još kišovitije, ponegdje i obilnije, a postoji mogućnost i za grmljavinu. Uz jako i olujno jugo, temperatura će se biti između 12 i 15 stupnjeva. Na sjevernom Jadranu također kišovito, ali hladnije zbog bure. Ona može donijeti snijeg na više vrhove podvelebitskog otočja, ali i na obalu. "Navečer i u noći na četvrtak u južnim predjelima Like vrlo je izgledna ledena kiša i poledica", upozorava Ribarić.

Vrijeme u idućim danima

Još će u četvrtak na kopnu biti susnježice ili snijega, osobito u gorju, a moguća je i izraženija poledica. Smirivanje vremena dolazi u petak, što je uvertira u vikend obilježen južinom i osjetnim porastom temperature. Potkraj nedjelje je opet moguća kiša. Na Jadranu će četvrtak proći u znaku obilne kiše koja ponegdje može uzrokovati poplave te jakog juga. Od petka sunčanije, ali i dalje promjenjivo, dok bi potkraj tjedna, kao i na kopnu, trebala uslijediti još jedna kišna epizoda.

"Sutra i prekosutra dulja putovanja najbolje bi bilo odgoditi. Što zbog samih problema s vremenskim prilikama, ali i u cestovnom te pomorskom prometu", zaključuje meteorolog Ribarić.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali