SNIJEG VEĆ POČEO PADATI, IMA GA ČAK I U RIJECI; U Lici se kiša smrzava u dodiru s hladnim tlom: / Taj problem će navečer biti još veći...

Turbulentno vrijeme će na obali donijeti jaku kišu i južinu, a u gorju i podvelebitskom kanalu buru praćenu snijegom; na kopnu također mokro, uz mogućnost ledene kiše

2.12.2020.
7:52
Play logo

Klimatološki početak zime donio je hladnoću, a zbog ciklone iz Ligurskog mora ponegdje će biti i snježnih radosti. No, kako ciklona potkraj dana bude ulazila nad Jadran, u naše će krajeve stići i nešto topliji zrak. Na Jadranu je već jutros bilo oblačno i kišovito, a u gorju se još očekuje i snijeg.

Novi list javlja kako je snijeg već zabiljelio Platak, ali i Rijeku te da je temperatura svega tri stupnja. Snijega ima i u središnjoj Istri te na Ćićariji, Učkoj te u Labinštini. Uz obalu pada kiša. U ovim trenucima snijeg pada u Gorskom kotaru, na Učkoj, u dinarskom gorju, uz granicu s Bosnom i Hercegovinom, a poneka pahulja nošena burom zabilježena je i na području Senja, doznaje N1. U nastavku dana snijeg bi trebao jače pasti, a najdeblji snježni pokrivač očekuje se u Gorskom kotaru, gdje bi ga moglo napadati i 30 do 40 centimetara, osobito na ogulinskom i delničkom području. Moglo bi ga biti i u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

"Treba upozoriti i na kišu koja se smrzava u dodiru s hladnim tlom, tzv. prehladna oborina, koja već jutros pada na području Like, a može je biti u nastavku dana i u dijelu središnje Hrvatske, osobito Banovini, zatim u noći i ujutro i šire u središnjoj Hrvatskoj, pa i na širem zagrebačkom području", upozorava meteorologinja N1 televizije Tea Blažević.

U ostatku unutrašnjosti će prijepodne ostati relativno suho. Jaka, na udare i olujna bura mogla bi nositi snježne pahulje do obale i nekih kvarnerskih otoka, dok će u Dalmaciji puhati jako i neugodno jugo. Jutro tek nešto manje hladno od jučerašnjeg, osobito na Jadranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poslijepodne u središnjim i sjeverozapadnim predjelima kreće povremeno mokar snijeg, no uhvatit će se i koji centimetar na tlu, osobito uz granicu sa Slovenijom te u Banovini. No treba upozoriti da će, čini se, navečer taj snijeg prelaziti u kišu koja će se lediti u dodiru s podlogom. Hladno uz temperature oko nule ili u samo malom plusu", prognozirao je RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STIGLA JE ZIMA: /

Temperature u debelom minusu, do sutra ponegdje i više od 30 cm snijega, a Dalmaciji prijete bujične poplave

Od sunca u Podunavlju do ledene kiše u Lici

Na istoku zemlje će uglavnom ostati suho, a ponegdje u Podunavlju bi možda moglo "izviriti" i sunce. Slaba susnježica ili snijeg mogući su u slavonskom gorju. Sa slabim do umjerenim istočnjakom ostat će jednako hladno kao i u utorak.

U Dalmaciji potkraj srijede još kišovitije, ponegdje i obilnije, a postoji mogućnost i za grmljavinu. Uz jako i olujno jugo, temperatura će se biti između 12 i 15 stupnjeva. Na sjevernom Jadranu također kišovito, ali hladnije zbog bure. Ona može donijeti snijeg na više vrhove podvelebitskog otočja, ali i na obalu. "Navečer i u noći na četvrtak u južnim predjelima Like vrlo je izgledna ledena kiša i poledica", upozorava Ribarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijeme u idućim danima

Play logo

Još će u četvrtak na kopnu biti susnježice ili snijega, osobito u gorju, a moguća je i izraženija poledica. Smirivanje vremena dolazi u petak, što je uvertira u vikend obilježen južinom i osjetnim porastom temperature. Potkraj nedjelje je opet moguća kiša. Na Jadranu će četvrtak proći u znaku obilne kiše koja ponegdje može uzrokovati poplave te jakog juga. Od petka sunčanije, ali i dalje promjenjivo, dok bi potkraj tjedna, kao i na kopnu, trebala uslijediti još jedna kišna epizoda.

"Sutra i prekosutra dulja putovanja najbolje bi bilo odgoditi. Što zbog samih problema s vremenskim prilikama, ali i u cestovnom te pomorskom prometu", zaključuje meteorolog Ribarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo